НОВИНИ

15 години от атентата срещу българската база в Кербала

Днес се навършват 15 години от атентата срещу българската база в иракския град Кербала, при който загинаха петима български военносулжещи, а други 27 бяха ранени. В Русе и Карлово, родните места на загиналите, днес бяха отслужени панихиди. „Имената им остават записани като герои в новата история на българската армия“, написа премиерът Бойко Борисов на страницата си във Фейсбук.

Николай Минков
от Николай Минков
17:55, 27.12.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

27 декември 2003 г. 11:45 ч. местно време: цистерна-бомба навлиза в периметъра на база "Индия", в който е разположен българският контингент. От охранителните вишки откриват стрелба, шофьорът е убит, но в следствие на инерцията камионът се врязва в защитните ограждения.

При последвалата експлозия загиват майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев и офицерски кандидати Иван Инджов, Антон Петров и Свилен Киров.

;

Пред паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм в Карлово бе отслужена заупокойна молитва, бяха поднесени венци и цветя.

генерал-лейтенант Димитър Илиев, зам.-началник на отбраната: Трябва да готвим хората си по възможно най-добрия начин, да ги оборудваме по възможно най-добрия начин, защото човешките животи са ни много скъпи.
;

Тук бяха и колеги на Антон Петров от 68-а бригада „Специални сили“. Командирът на бригаден генерал Явор Матеев увери, че саможертавата на загиналите в база "Инидя" никога няма да бъде забравена.

бригаден генерал Явор Матеев, командир на Специалните сили: Бъдете сигурни, че изводите и поуките са извлечени. И от успехите, и от всички неуспехи на армията при изпълнението на каквито и да е задачи, и в мирно време, и по време на участие в операции зад граница, със сигурност днес българските военни контингенти са и по-добре организирани, защото заминават вече щатни и подготвени формирования, и разбира се, много по-добре подготвени и осигурени.

Съболезнователен адрес изпрати министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

;

В Русе, родното място на Антон Петров, който остана завинаги на 26 години, близки и приятели почетоха паметта му, както и на всички загинали по време на мироопазващата мисия. За 15-а поредна година тук бе и неговата майка.

Иванка Петрова: Искам да благодаря на всички, че 15-а година отново сме заедно тук, най-вече на неговите колеги. Нито една година не пропуснаха. И на всички да пожелая да са живи, здрави и много късмет през новата година.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече направления и повече пари за болниците от 2019 г.
Повече направления и повече пари за болниците от 2019 г.
АПИ: Трябва да се кара с винетка по Северната дъга и Северния скоростен път
АПИ: Трябва да се кара с винетка по Северната дъга и Северния скоростен път