НОВИНИ

15-годишна шведка не ходи на училище, за да протестира за климатичните промени

15-годишно момиче от Швеция започна лична битка с климатичните промени. От две седмици Грета Тунберг не ходи на училище и протестира пред сграда на парламента в Стокхолм. Тя настоява политиците да предприемат по-сериозни мерки за спасяването на планетата.

bnt avatar logo
от БНТ
20:47, 02.09.2018
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Всеки ден от сутрин до вечер 15-годишната шведка Грета е пред сградата на парламента, заобиколена от плакати, на които пише: "Тук съм, защото Вие възрастните се подигравате с моето бъдеще." Обяснява, че няма смисъл да ходи на училище, защото политиците не се съобразяват с фактите и заплахите, пред които е изправена планетата.

Напомня, че това лято е било най-горещото в Швеция от повече от 260 години, а властите не са предприели почти никакви сериозни мерки. Надява се, да я чуят и да имат по-ясни решения за справяне с климатичните промени до изборите на 9 септември. Знае точно как да постигне целта си.

Грета Тунберг: Като протестирам, медиите ще започнат да говорят за климатичните промени, а след това и хората. И темата няма как да не повлияе на изборите.

Грета вече се превърна в медийна звезда. Определяна е като "съвременната Пипи". Засега няма реакция на политиците, но поддръжниците на момичето се увеличават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Синя стая помага при разпити на деца в Смолян
"Синя стая" помага при разпити на деца в Смолян
Премиерът Бойко Борисов пристигна на официално посещение в Черна гора
Премиерът Бойко Борисов пристигна на официално посещение в Черна гора