НОВИНИ

15 са лабораторно потвърдените случаи на морбили у нас

15 са лабораторно потвърдените случаи на морбили у нас. По клинични данни болните са над 20.

Цанка Николова
от Цанка Николова
12:20, 18.02.2019
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Очакват се още 18 проби за изследване в Националната референтна лаборатория, те трябва да дойдат от РЗИ - Благоевград. Това заяви директорът на центъра по заразни и паразитни болести, д-р Тодор Кантарджиев. Досега в страната ни няма случаи на морбили, след като детето е било ваксинирано.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ: Първо и най-важно във всички области, не говоря само за област Благоевград - всички деца, които са пропуснали имунизацията на 13 месеца - приоритетно започва това. Всички деца, които са до 8 годишна възраст и нямат имунизация за морбили, трябва да бъдат имунизирани. Второто нещо. Трябва много хубаво да се обясни на младите майки, че деца, които са по-малки от 1 - годишна възраст и не са имунизирани за морбили - трябва да се избягват контакти с други деца. Деца до 1 - годишна възраст, неимунизирани в морбили, моля да не се водят в страни, където има много морбили.

Според главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заразата от морбили в страната е ограничена. По думите му вирусът още циркулира и хората могат да се заразят.

Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Натрупване на грешки. Едната общопрактикуваща лекарка отложила година и половина имунизацията, другият пък не намерил децата от ромската махала, не го направил, пък нямало инфекциозно отделение и ги вкарали в детско. Абсолютна грешка. Инфекциозните заболявания се лекуват в инфекциозни болници и клиники не за друго, а защото там има условия за изолация и да не се случи точно това, което се случи.

За заразата няма специфично лечение, лекуват се усложненията, категорични са специалистите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
11 обекта по Северното Черноморие са обявени за опасни
11 обекта по Северното Черноморие са обявени за опасни
ГЕРБ връща прага на преференциите в Изборния кодекс, ще има нова ЦИК
ГЕРБ връща прага на преференциите в Изборния кодекс, ще има нова ЦИК