НОВИНИ

15 станаха жертвите на мощното земетресение в Мексико

Броят на загиналите при мощното земетресение в Мексико нарасна до 15 души, съобщи местната „Форо-ТВ“, позовавайки се на данни на президента Енрике Пеня Нието. По-рано бе съобщено за двама, а после - за петима загинали. Няма данни за пострадали българи. Според държавния глава 10 души са загинали в щата Оахака, в район на провлака Теуантепек между Атлантическия и Тихия океан, трима са жертвите в щата Чиапас, а още две деца - в щата Табаско.Според Нието това е най-мощното земетресение в страната през последните 100 години.

bnt avatar logo
от БГНЕС/БТА
14:06, 08.09.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света

През деня различните сеизмологични служби по света даваха различни характеристики за земетресението. Съгласно уточнените данни на Националната сеизмологична служба на Мексико магнитудът на бедствието е от 8,2 степен, преди това се съобщи за 8-ма и 8,4-та степен. Епицентърът се намирал на 137 километра югозападно от град Тонала, щата Чиапас. Огнището му бе на дълбочина 58 километра, а според предишните данни – на 33 и 92 километра дълбочина.

;

До 70 сантиметра достигна височината на вълните след земетресението край южното крайбрежие на Мексико, съобщи Тихоокеанският център за предупреждения за цунами на страницата в Туитър. „Има потвърждение за цунами в Мексико. Най-високите вълни достигнаха 0,7 метра", казва се в съобщението.

Трусът разлюля столицата Мексико сити, където хората избягаха от сградите, чувайки сирените за бедствието.

Държавната нефтогазова компания „Пемекс“ твърди, че земетресението не е повлияло върху работата на нейните обекти, но техният оглед продължава.

Мексиканските власти съобщиха, че евакуират жителите на Пуерто Мадеро в щата Чиапас като предпазна мярка, имайки предвид предупреждението за цунами за южното крайбрежие на страната, отправено след силното земетресение, предаде Асошиейтед прес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ураганът Ирма мина от пета в четвърта категория, но все още е крайно опасен
Ураганът "Ирма" мина от пета в четвърта категория, но все още е крайно опасен
Медици от Пловдив с протестна нота срещу агресията
Медици от Пловдив с протестна нота срещу агресията