НОВИНИ

150 години болница във Велико Търново

Лекарите във Велико Търново отбелязват 150 години от създаването на първата болница у нас, която е построена изцяло от дарения на родолюбиви българи. Тя носи името на д-р Стефан Черкезов, който завинаги остава в историята като лекаря загубил собствения си живот, докато спасява 40 други от горящ автобус.

bnt avatar logo
от БНТ
08:40, 07.12.2017
Чете се за: 00:53 мин.
Още

Преди повече от 150 години богати и родолюбиви боляри решили със собствени средства да направят болница, тъй като до този момент в страната имало само няколко турски военни лечебници.

„Един от най-големите дарители, от инициаторите да се събират пари от населението е Михаил Кефалов, който в своето завещание е написал седем дяла от неговото богатство да бъдат дарени за построяване на болница в Търново“, каза д-р Сибила Маринова, областен координатор по донорство и началник на Отделението по анестезиология и интензивно лечение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“-Велико Търново.

Не след дълго болницата била преместена в бейските къщи по поречието на река Янтра. Няколко години по-късно бил създаден и първият болничен павилион. Днес болницата се помещава в две отделни сгради, където медиците продължават ежедневно да спасяват животи по примера, който им завещава д-р Стефан Черкезов.

Д-р Сибила Маринова: На 15 август 1963 година катастрофира и се запалва един автобус между Велико Търново и Горна Оряховица. Автобусът е бил пълен с пътници, в него се е возил и д-р Стефан Черкезов, той е бил на 26 години. Започва да спасява пътници в горящия автобус, самият той е бил с жестоки изгаряния. Сам отказва да бъде транспортиран до болницата, тръгва пеш от мястото на катастрофата към Търново и на следващия ден умира от раните си.

Днес гордостта на болницата са младите лекари и специализантите, които са решили да работят тук, пред възможностите за кариера в чужбина или в голяма университетска болница. В навечерието на 150-та годишнина на първата българска болница ще започне и строеж на нов болничен корпус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пентагонът съобщи нови данни за числеността на войските си в Сирия
Пентагонът съобщи нови данни за числеността на войските си в Сирия
ЕС е сериозно обезпокоен от решението  на Тръмп за Ерусалим
ЕС е сериозно обезпокоен от решението на Тръмп за Ерусалим