COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

150 години Народно читалище "Никола Вапцаров" - Благоевград

Народно читалище "Никола Вапцаров" в Благоевград отбелязва своята 150-а годишнина. Културната институция е най-старата в областния град. Първият самодеен театрален състав, който дава основата и на Драматичния театър в града, също е създаден в читалището. В библиотечния си фонд читалището пази над 140 хиляди заглавия, а 100 от старопечатните книги се пазят при специален режим.

от Спаско Попхристов
18:00, 06.10.2016
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Иванка Цветкова е един от редовните посетители на читалищната библиотека. Идва тук два пъти в седмицата и разказва, че открива своите любими книги.

Иванка Цветкова
”Трябва да привикнат и другите хора да идват, много ценни неща намирам тука във всяка област.”

От тази година читалищната библиотека разполага и с нов софтуер, който прави откриването на книги изключително лесно чрез Интернет. Школите по изкуства към културната институция пък стават все по-предпочитани от благоевградчани.

Илиян Юручки, секретар на Народно читалище "Никола Вапцаров" - Благоевград
“Има от всички възрасти, намират по нещо в нашето читалище дали в библиотеката, дали в някоя от другите му форми на художествените колективи”.

По случай юбилея през целия месец в читалището ще има различни прояви като литературни четения, представяне на нови книги, ще има фотографски изложби и много концерти.

Топ 24
Най-четени
В "Референдум": Какво ще се случи със сметките за ток, след като електроенергията започне да се търгува свободно?
В "Референдум": Какво ще се случи със сметките за ток, след като електроенергията започне да се търгува свободно?
Австрия на кръстопът
Австрия на кръстопът