НОВИНИ

1500 лв. била тарифата, за да се мине без проблеми през Варненската митница

1500 лв. на контейнер е била тарифата, за да се мине без проблеми през митница Варна-Запад. Това обявиха на пресконференция прокуратурата и МВР за спецакцията на пристанище Варна. Шестима са обвинени за организирана престъпна група за взимане на подкупи. Сред тях са шефът на митническия пункт, четирима началник-смяна и един представител на спедиторска фирма.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
19:54, 14.01.2017
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Петимата митничари са задържани за 72 часа, спедиторът е пуснат срещу 5 хиляди лева гаранция, защото е направил самопризнания. У него са намерени голяма част от иззетите при акцията над 700 хиляди лева. Според разследващите това е била месечната сума - приготвена за митницата - за съответния брой обработени контейнери.

Иван Гешев - ръководител на Специализираната прокуратура: Спедиторите са събирали суми за митническите служители в рамките на около 1500 лева на контейнер... максимално бързо да обработят документите и да освободят съответните товари.
Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: На съответни листове всеки от началниците на смените се е отчитал пред началника за това колко контейнера, колко камиона, на кои спедиторски фирми и на кои фактически вносители фирми са извършени съответните действия по обмитяване.

Списъците са предавани на срещи, всеки месец в къщата на един от митническите началници. Така шефът на пункта знаел колко трябва да получи от спедиторите. След това той разпределял парите, давал и на редовите митничари. Много от тях са съдействали на разследващите и засега са свидетели. Дейността на групата в последните 4 месеца е документирана, като е използван пълният набор от СРС-та.

Иван Гешев - ръководител на Специализираната прокуратура: В СРС-тата има всичко, за което може да си мечтае всеки прокурор и разследващ.

Разговорите са се водили в детската стая, научихме от наши източници, че помещението е било оборудвано със СРС-та. Явно от предпазливост, по телефоните уличаващи разговори не са водени, казаха разследващите.

гл. комисар Георги Костов - главен секретар на МВР: По тази реализация не се ляга единствено на показания и на косвени улики има множество годни доказателствени средства и аз лично съм оптимист, че въпросните извършители в кратък срок ще получат така справедливата присъда.

По думите на шефа на ГДБОП, митничарите се държали нагло и безпардонно.

гл. комисар Ивайло Спиридонов - директор на ГДБОП: Много хора в обществения ефир на медиите подценяваха възможностите на ГДБОП и на специализираната прокуратура. Бих казал, че нас това ни урежда. Това ни дава възможност да се развихрим както трябва. Така че - бъдете убедени, че и в следващите месеци ще чуете за неща, за които едва ли сте подозирали, че се случват.

Утре спецпрокуратурата ще внесе искане за постоянен арест на 5-мата обвиняеми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глад за кадри в чуждите компании край Пловдив
Глад за кадри в чуждите компании край Пловдив
Глад за кадри в чуждите компании около Пловдив
Глад за кадри в чуждите компании около Пловдив