НОВИНИ

153 години от рождението на Алеко Константинов

С традиционните Алекови дни в Свищов отбелязаха 153 години от рождението на Алеко Константинов. Традиционно честванията събират в крайдунавският град десетки писатели, интелектуалци и родолюбци от цялата страната и от чужбина. Един от акцентите по време на празника тази година беше откриването на обновената галерия в родната къща на великия писател, която е и един от най-посещаваните туристически обекти в града.

bnt avatar logo
от БНТ
07:11, 14.01.2016
Чете се за: 00:29 мин.
Още

Емблематичен хумор, големи поуки и увлекателни истории. Такива са разказите и фейлетоните на Щастливеца и те ще се помни завинаги, казват жителите на Свищов.

По традиция всяка година по време на Алековите дни се връчва и голямата награда в Международния конкурс за къс хумористичен разказ на името на Щастливеца. Тазгодишният лауреат е беларуският писателят Владимир Орлов, отличен за своя разказ "Мечтата ми да стана шпионин".

Владимир Орлов - писател: Много важна и скъпа е за мен та награда на името на Алеко. Още преди това бях чел някои от разказите за Бай Ганьо. А между мен и Алеко открих много общи неща . Той е бил прокурор - аз също, само че това беше детският ми прякор, понеже баща ми беше прокурор!

И тази година кулминацията на честванията беше факелно шествие, което тръгна от родната къща на автора и премина по улиците на целият град.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатен топъл обяд във Велико Търново
Безплатен топъл обяд във Велико Търново
Проверяват ски пистите по новата наредба за безопасност
Проверяват ски пистите по новата наредба за безопасност