154 милиона души са без дом или са настанени във временни убежища и бежански лагери. Огромна част от тях живеят в риск. Близо 60 000 души в над 50 града се включиха в акция под надслов "Най-голямото спане на открито в света". Целта на кампанията е да алармира за все по-големия брой бездомни. Как световни звезди и обикновени хора се опитват да помогнат на хората в нужда - примерите са от Лондон и Ню Йорк.

Нито проливният дъжд, нито студът попречиха на тези, които избраха на прекарат нощта в спални чували на лондонския площад Трафалгар. Британската столица е само един от 50-те града по света, включили се в акцията "Най-голямото спане на открито". Идеята е да се съберат средства, с които да се осигури подслон на бездомни хора.

В благородната кауза се включи и актрисата Хелън Мирън.

Хелън Мирън, актриса: Не можеш да останеш безразличен и никой не може да ме убеди, че няма механизъм, по който да помогнем на тези хора.

Символична нощ на открито организираха и в Единбуг и Кардиф.

Мадрид

Да почувстваш какво е да си бездомник в града - тази идея събра и младежи в Испания.

Знам какво е да си принуден да прекараш нощта на открито и мога да ви кажа, че е трудно. Ужасно трудно.

Ню Йорк

Ню Йорк е сред най-богатите градове в света, но в мегаполиса живеят над 60 000 бездомници. Около 1000 души се престрашиха да пренощуват на Таймс Скуеър, разчитайки единствено на якета и спални чували, които да ги стоплят.

Кризата с бездомниците е обхванала целия свят. Тази нощ милиони хора ще спят на откритo, защото нямат друг избор. Независимо дали е прекалено топло, студено, дали вали или е опасно. Има разлика между това да не искаш да виждаш бездомници и това да искаш да им помогнеш. Ние правим второто.

Кампанията подкрепи и холивудската звезда Уил Смит, който излезе на сцената, за да прочете на доброволците приказка за лека нощ.