НОВИНИ

Книга разказва историите на българи, които се преселват в Таврия

Тази година се навършват 155 години от преселването на българите в Таврия, след така наречения Одрински мир. Над 400 000 бежанци се заселват в Бесарабия и Таврия. Книгата "Таврийски истории" с автор Леонид Паскалов беше представена в България. Тя разказва за съдбата на тези наши сънародници и е сбирка от интервюта, разкази и статии. Леонид Паскалов дълги години е бил кореспондент на вестника на българите в Украйна.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:08, 23.07.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Люта зима и глад посрещнали първите българи, заселили се в степите край Азовско море. Годината е 1861. Повече от 1000 души загинали. Но много повече оцелели. Така започнала историята на сънародниците ни в Таврия.

80 истории, събирани четвърт век пазят паметта на поколенията.

Леонид Паскалов - автор: Всяка от тези истории аз пропуснах през себе си. Посланието на книгата е да останем българи, да не губим историческата памет.
;

Ако имаме история, ще имаме и бъдеще, казва авторът. Ако сега се опитам да запиша разказите, те ще бъдат двойно по-малко, защото все по-малко хора си спомнят от къде са тръгнали. Запазването на традициите на прародината България ще ни съхрани като народ, се опитва да внуши на читателите Паскалов.

Леонид Паскалов - автор: Върви процес не само на русификация и украинизация, просто интеграция в хората, губят своята си култура. Сега се възражда, много трудно, но се възражда. Мисля си, че няма да изгубим всичко.

Родът на Надежда тръгва от село Полски градец край Стара Загора и стига до Одеса.

Надежда Гайдарджи: На нашия род му казваха Богдани. Защо Богдани, не знам.

Враца, Сливен, Бургас, Варна, Стара Загора и Шумен - хиляди са принудени да напуснат родните си места и да заживеят на непозната и чужда земя. Почти два века по-късно те още се наричат българи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
13-и фолклорен семинар в Пловдив
13-и фолклорен семинар в Пловдив
75 години от смъртта на Никола Вапцаров
75 години от смъртта на Никола Вапцаров