НОВИНИ

157 души загинаха при катастрофата на самолет от Етиопските авиолинии

Самолет със 157 души на борда се разби в Етиопия. При катастрофата няма оцелели. Сред жертвите има чужденци от 35 държави. Няма данни да има българи сред тях, съобщиха от външно министерство. Сред загиналите е известен италиански археолог, който е и съветник по културните въпроси на Сицилия. Все още не са ясни причините за трагедията. Катастрофиралият „Боинг“ 737 е нов. Той бил произведен преди по-малко от година. Самолетът е собственост на най-голямата авиокомпания в Африка „Етиопиън еърлайнс“.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:56, 10.03.2019
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Около 6 минути - толкова продължа полетът на „Етиопиън Еърлайнс“, излетял от Адис Абеба за Найроби Кения. Пилотът съобщава са проблеми и иска разрешение да се върне обратно. До заход така и не се стига. Машината Боинг 737 МАКС 8 се разбива на около 60 км от Адис Абеба. Според очевидци при удара в земята самолетът се взривил. Роднини на пътници от злопплучния полет с часове чакаха на летището в Адис Абеба, за да получат някаква информация.

;

Ахмед е трябвало да бъде в самолета, но заради закъснение на друг полет не успява. Качва се на следващ самолет за Кения.

Ахмед Халид: Всички питаха кабинния екипаж какво се случва, но никой нищо не казваше. Просто вървяха назад-напред. След това един от пътниците видя на телефона си, че първият самолет, който беше излетял преди 5-6 минути, е катастрофирал.

На борда на самолета е имало 149 пътници и 8 души екипаж. Освен кенийци, сред загиналите има американци, канадци, китайци. Сред жертвите има и европейци.

Джеймс Махария, министър на транспорта на Кения: Можем да потвърдим, че жертвите са най-малко от 35 националности, защото има две, които все още не са разпознати.
;

От „Етиопиън еърлайнс“ потвърдиха, че екипажът бил опитен, а самолетът - нов. Това е и най-продаваният модел в историята на „Боинг“.

Теуолде Гебремариам, изпълнителен директор на „Етиопия Еърлайнс“: Мохамед Нуд Мохамед е част от Етиопия Еърлайнс. Има над 200 летателни часа. След получаването на самолета, първата поддръжка е направена на 4 февруари тази година. Беше нов и чист самолет.

Причините за тежката катастрофа се разследват. Тя обаче повдига множество въпроси за сигурността на Боинг 737-800 „Макс“.

През октомври миналата година същият модел се разби в Индонезия, 13 минути след излитането. Загинаха 190 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима души остават в ареста за аферата с пенсиите в НОИ-Силистра
Трима души остават в ареста за аферата с пенсиите в НОИ-Силистра
България отбеляза 76 години от спасяването на българските евреи
България отбеляза 76 години от спасяването на българските евреи