НОВИНИ

В 16 професионални направления ще има нулев прием догодина

Заради недостатъчно качествено обучение следващата учебна година ще е нулева за 16 професионални направления в десет от държавните ни университети. Сред тях са Софийския и Великотърновския. От друга страна, заради твърде многото висшисти в страната, с 1700 души ще бъде намален броят на студентите- бакалаври в първи курс.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
14:30, 22.03.2019 (извънредно)
5322
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Сред професионалните направления с нулев прием са "Обществено здраве" на Софийския университет," Политически науки" и "Туризъм" на Великотърновския, "Администрация и управление" на Лесотехническия университет, "Икономика" на Университета по хранителни технологии в Пловдив. Причината - недобри показатели за качество.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Това са професионални направления, които не сме определили като приоритет. Последните десетилетия в най-голяма степен нерационалното търсене на висше образование избуя в професионалните направления от социалните, стопанските, правните науки, национална сигурност.

В същото време продължава политиката за намаляване броя на студентите в България. Общо догодина новите бакалаври, магистри и докторанти в държавните университети ще са по-малко с 2700 души и ще са около 43 хиляди. Само бакалаврите ще са 37 хиляди или с 1700 по-малко.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Като дял от завършващите гимназиално образование е 68%. Това е по-нисък процент от този, който имахме преди четири години, но значително по-висок от този преди 30 години.

Продължава преструктурирането в системата. Спрямо 2015-та приемът в професионално направление "Администрация и управление" намалява с 73%, в "Психология" - с 48%, в "Право" - с 32%. Обратно - увеличава се приема в приоритетните направления - в "Педагогика" - със 17 на сто, в "Медицина" - 10%, във "Фармация" - с 28. Очаква се без такси да се обучават студентите, които учат химия, физика, математика, религия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови случаи на африканска чума при диви свине в Силистра и Добрич
Нови случаи на африканска чума при диви свине в Силистра и Добрич
Снимка на посланик Димитър Цанчев стана хит на срещата на върха на ЕС
Снимка на посланик Димитър Цанчев стана хит на срещата на върха на ЕС