НОВИНИ

16-ти протест на "жълтите жилетки" във Франция

Във Франция "жълтите жилетки" излязоха на 16-ия си протест срещу президента Макрон и данъчната и социалната политика, като се надяват да дадат нов тласък на движението през март. Днес те призоваха към участие и свои съмишленици от други страни.

bnt avatar logo
от Юлия Талева, кор. на БНР
20:30, 02.03.2019
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Стотици "жълти жилетки" потеглиха на 12- километров поход из Париж, но протестните редици останаха рехави. Шествията са събрали малко над 1300 души в столицата и около 5600 в страната, но протестиращите непрекъснато оспорват официалните данни.

На митинга в Лил, обявен като "общоевропейски", се виждаха и белгийски знамена. По-размирно са преминали протестите в Нант, Тулуза и Лион, където полицията многократно е употребила сълзотворен газ. В Париж са задържани десетина души.

Несмутени от отслабването на движението напоследък, "жълтите жилетки" обещават бунтовен месец. Кулминацията виждат на 16-и март, когато приключва националният дебат, обявен от президента Еманюел Макрон, за да уталожи напрежението. Сред протестиращите витае убеждението, че дебатът е комуникационен ход и президентът не е чул тяхното послание.

Софи Тисие - протестираща: Очевидно, че оставаме супер мобилизирани докато имаме правителство, което остава глухо за нашите искания. Продължаваме, но се опитваме да обновим движението като правим различни неща и издигаме други идеи. Другата седмица има седящ протест и демонстрация на жени. Не се отказваме, оставаме решени.

"Всяка седмица излизат около 50000 души, това е реалността" - заяви пред телевизия Франс 2 вътрешният министър Кристоф Кастанер, който пита каква следа освен насилието искат да оставят "жълтите жилетки".

Според последните проучвания сред французите надделява мнението, че движението трябва да спре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Канадски съд решава дали да екстрадира Мадам Хуауей
Канадски съд решава дали да екстрадира Мадам "Хуауей"
Шествие с най-дългото българско знаме в Стара Загора
Шествие с най-дългото българско знаме в Стара Загора