НОВИНИ

"16+1" в София продължава с нови договори за сътрудничество между Китай и Европа

В рамките на Седмата среща на върха "16+1" в НДК днес се подписват 18 документа за сътрудничество на Китай със страните от Централна и Източна Европа.

bnt avatar logo
от БТА
13:29, 07.07.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
161 софия продължава договори сътрудничество китай европа

Сред тях е и Съвместна декларация за насърчаване на сътрудничеството между Китай и страните от ЦИЕ в областта на електронната търговия и изложението на земеделски продукти между Министерството на земеделието и селските райони на Китай и Министерството на земеделието, храните и горите на България.

В рамките на инициативата ще бъде създаден Център за изследвания в подкрепа на информираността на бизнеса за това как сътрудничеството с Китай може да отговаря на правилата на ЕС, както и да получат подкрепа от международни финансови институции.

;

Премиерът Борисов благодари на председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян за подкрепата и голямата лична ангажираност към инициативата и му пожела да продължи да бъде неин силен привърженик и двигател. Борисов изтъкна, че контактите и сътрудничеството между страните от ЦИЕ и Китай са по-ефективни и по-динамични в рамките на този механизъм.

Председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян благодари на българското правителство и премиера Борисов за добре обмислената подготовка и цялата организация на срещата. Той изтъкна, че сътрудничеството "16+1" трябва да бъде отворена платформа за Китай и 16-те европейски държави, които са готови за взаимодействие в различни сфери на икономиката и инвестиционното развитие.

Приветстваме участието и на други наднационални, международни институции, организации, които работят с нас за това приобщаващо развитие, заяви председателят на Държавния съвет на Китай. Той подчерта, че сътрудничеството "16 плюс едно" не е насочено да разделя Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха мъртъв македонския изпълнител Влатко Илиевски
Откриха мъртъв македонския изпълнител Влатко Илиевски
До 20 юли приключват археологическите проучвания за трасето на АМ Струма
До 20 юли приключват археологическите проучвания за трасето на АМ "Струма"