НОВИНИ

166 години от рождението на поета Иван Вазов

Днес се навършват 166 години от рождението на поета Иван Вазов. В центъра на София, в сянката на градинката зад храма "Света София", е гробът на поета. Сам Вазов пожелал след смъртта му върху неговия гроб да бъде поставен камък от витошките морени, от местността Златните мостове, където обичал да седи, търсейки вдъхновение. Повече за честванията в София днес разказва Айше Сали.

Айше Сали
от Айше Сали
12:46, 09.07.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Десетки граждани се събраха пред гроба на Иван Вазов в столицата, за да преклонят пред поета на неговия 166-и рожден ден. В знак на почит те отрупаха с цветя и венци, мястото където почива великият българин.

В едно от своите стихотворения Вазов пише: И аз на своя ред ще си замина, но моите песни все ще се четат. Така беше и днес когато малки и големи рецитираха неговите слова. Честванията за рождения ден на Патриарха на българската литература започнаха още преди седмица, когато във Вазовия дом беше изложено неговото сърце. Ценната реликва, непоказвана повече от 30 години, събуди интереса на близо 2000 посетители. За днешния празник къщата-музей на поета в София беше с безплатен вход за всички, които искат да почувстват частица от неговия дух. Чествания имаше и в родния му Сопот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Забранен ДОСТъп
Забранен ДОСТъп
На 113 г. почина най-старата жителка на САЩ
На 113 г. почина най-старата жителка на САЩ