НОВИНИ

17 са случаите на болни от морбили в страната, няма опасност от епидемия

Болните от морбили станаха общо 17 в цялата страна. Първите 5 случая са лабораторно потвърдени. За останалите 12 - всички те са деца от Благоевградско - са изпратени проби за изследвания. Според здравните власти е почти сигурно, че резултатите ще са положителни

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
18:03, 14.02.2019
Чете се за: 01:16 мин.
Още

Случаите на заболели в Гоцеделчевско са деца от ромската махала в Разлог.

Във вторник две деца от ромската махала в Разлог са били приети с морбили в инфекциозното отделение на гоцеледелчевската болница. Те са постъпили там във вторник, състоянието им вече е стабилно.

Преди да постъпят в болницата в Гоце Делчев, обаче, те са били лекувани от грип в детското отделение на болницата в Разлог. След като са ги изписали, децата са били и вкъщи и са имали досег с доста хора преди да се разбере, че са болни от морбили. Те не са били ваксинирани.

В ромската махала на Разлог вече има сериозна паника.

Пет деца са транспортирани днес в болницата в Благоевград, а четири - в София.

;

При всички заразени симптомите са били висока температура, хрема, кашлица и специфичен обрив.

От Центъра по заразни болести призоваха родителите да не водят децата си в съседните на България страни, където в момента има повишена заболеваемост от морбили.

проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести: Какво трябва да се направи сега - всички мерки по отношение на тези деца - това значи, когато деца са с такъв обрив трябва да бъдат насочвани към инфекциозни отделения, не бива да бъдат лекувани с други деца, които не са ваксинирани, особено такива по медицински показания, третото нещо - трябва да се направи така, че всички неваксинирани деца, които са навършили една годишна възраст, вече са на 13 месеца, трябва да бъдат ваксинирани.
;

В Гоце Делчев също имат готовност да приемат още пациенти.

д-р Мария Радойкова, директор на МБАЛ "Иван Скендеров" - Гоце Делчев: Днес имам запитване дали бихме могли да поемем още деца с такава диагноза. Явно проблемът в Разлог е доста сериозен и вече има доста болни дечица.
д-р Веселка Мончева, дирекция „Надзор на заразните болести" в Регионална здравна инспекция – Благоевград: Заразяването става много лесно - по въздушно-капков път, така че ако са имали контакт други дечица и не са имунизирани, най-вероятно и те ще се разболеят.

Общо 145 души, които са имали досег със заразените, ще бъдат под наблюдение 21 дни, съобщиха от здравното министерство. Броят им най-вероятно също ще нарасне.

Няма опасност от епидемия от морбили, категорични са от здравното министерство. Това каза за "По света и у нас" проф. Тодор Кантарджиев:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Промените в Изборния кодекс предизвикаха нов скандал в парламента
Промените в Изборния кодекс предизвикаха нов скандал в парламента
Откриха най-голямото туристическо изложение Ваканция и СПА Експо
Откриха най-голямото туристическо изложение "Ваканция и СПА Експо"