НОВИНИ

Мерки за сигурност и почит за жертвите на атентата в Анкара

17 са вече задържаните заради атентата в Анкара в сряда. Посланиците на европейските страни почетоха днес паметта на 28-те жертви на атаката.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
16:08, 19.02.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Тежко въоръжени полицаи, изпочупени стъкла по земята, сгради с потрошени прозорци. В сърцето на Анкара продължава да е видим белегът на терора и насилието.
Мястото на атентата в Анкара да е отцепено. намираме се възможно най-близо до мястото на експлозията, а това са автомобилите, които са пострадали от взривната вълна.
На мястото на експлозията днес, далеч от медийното внимание цветя положи премиерът на Турция Ахмет Давутоглу. По същото време там червени карамфили оставиха и посланиците на всички страни от Европейския съюз и на редица западни държави. Преди това те се събраха извън полицейските ограждения и почетоха паметта на 28-те жертви. На мястото беше и българският посланик в Турция Надежда Нейнски.

Надежда Нейнски - посланик на България в Турция: Това е много голяма провокация към турската държава и може би затова и реакцията е толкова остра. Взривът потресе цяла Турция. Мен събитието ме завари от среща с изселниците в Одрин и всички говореха за това, всички са много превъзбудени.

Според турските власти разследването на атентата от сряда е почти приключило. Арестуваните са вече 17 души. Напрежението остава високо в югоизточната провинция Диарбекир. При въоръжено нападение днес са убити още двама войници и един полица, открит е и камион, пълен с 500 килограма експлозиви.

Вчера турските власти посочиха сирийските кюрди и сепаратистите от Кюрдската работническа партия в Турция като отговорни за атаката в Анкара. Това поставя на изпитание отношенията между Турция и западните й партньори, на които сирийските кюрди са ключов съюзник в борбата срещу терористичната организация "Ислямска държава" в Сирия.

;

Екслузивно интервю с Илнур Чевик - главен съветник на президента Ердоган на специалния ни пратеник Тоня Димитрова. Отговорите очаквайте в 20 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две български банки отпускат пари за малките и средни фирми по плана Юнкер
Две български банки отпускат пари за малките и средни фирми по плана "Юнкер"
Сотир Цацаров призова ВСС да провери дали има нарушения в Столичното следствие
Сотир Цацаров призова ВСС да провери дали има нарушения в Столичното следствие