НОВИНИ

18 години БНТ Свят 

Международният сателитен канал на Българската национална телевизия - БНТ Свят, става на 18 години. Програмата е предназначена основно за българите, живеещи в чужбина. Първоначално тя носи името "ТВ България", а през 2010-а е променено на БНТ Свят.

bnt avatar logo
от Паулина Найденова
20:18, 02.05.2017
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

Международният канал на обществената телевизия излъчва най-доброто от програмите на БНТ1 и БНТ2 - новини и информационни предавания, музикална и филмова продукция, програми за култура, документални и игрални филми, атрактивни спортни състезания.

"От утре стартира техническото, а от понеделник и програмното излъчване на новия сателитен канал на Българската национална телевизия "ТВ България". Той ще се предава чрез най-мощната европейска сателитна организация EUTELSAT и нейният спътник Hot Bird 5."

Датата е 2 май 1999 година. В началото по програмата "ТВ България" се излъчват повторения на най-доброто от фонда на БНТ, български игрални филми и музикални предавания. От средата на 2005 година международният сателитен канал започва да излъчва 24-часова програма, а през 2010 година е променено името ѝ – БНТ Свят.

Павлина Делчева-Вежинова - сценарист, редактор и продуцент в БНТ: В началото беше, както обикновено, една голяма лудница. Всички, говоря за редакторите, търсихме предавания, всички гледахме филми. Бяхме доста объркани. Много от нас не знаеха какво е авторско право. Около 2 месеца бяха нужни на техническия архив, за да подготви всичко. По 24 часа работеха телевизионният фонд, телевизионният бокс и всички редактори в програмата. Ето го и сигналът. Вълнуващо е, защото след 42 години съществуване БНТ качи програмата си на сателит. Сега е по-добре. За тези 18 години БНТ Свят се е развила много. Сега вече навърши пълнолетие и няма право на грешки. Правят всичко възможно да могат да излъчват все повече и повече неща, които да отговарят на вкусовете на зрителите. Все повече култура, все повече история, все повече... "Надиграй ме", което си е емблема за БНТ Свят и БНТ 2.
Екатерина Генова - директор Дирекция "БНТ Свят и региони": Ние наистина се съобразяваме с интересите на нашите зрители, които сондирахме чрез различни интернет анкети. Българите в чужбина предпочитат да гледат по БНТ Свят българското кино - и старо, и ново. Предпочитат да гледат българския спорт, информация за това, което се случва в България.

Вече 18 години международният канал на обществената телевизия е мост между България и нашите сънародници зад граница. Програмата на БНТ Свят може да бъде гледана в реално време и в интернет сайта на обществената телевизия.

Екатерина Генова - директор Дирекция "БНТ Свят и региони": Една нова мисия на международните канали на обществените телевизии е тази да бъдат част от държавната политика към съответните общности и за рекламиране на държавата по света. БНТ е изразила своите виждания пред парламента как това може да се случи и аз много се надявам, че в един момент БНТ Свят ще бъде част от една цялостна стратегия на държавата към общностите в чужбина и за рекламиране на България по света.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още от деня с инициатива да намерим и опишем забравените църкви и манастири
"Още от деня" с инициатива да намерим и опишем забравените църкви и манастири
Собственици на дърводобивни предприятия настояват да отпадне електронният търг
Собственици на дърводобивни предприятия настояват да отпадне електронният търг