COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

18-годишен е стрелецът в Мюнхен

9 души бяха убити при стрелба в германския град Мюнхен вчера. Стрелецът също е ликвидиран, но все още не е ясно дали се е самоубил или е бил застрелян от полицията. Тялото му е намерено на около един километър от търговския център, където започна стрелбата.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:16, 23.07.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Петъчната разходка в един от големите търговски центрове в Мюнхен се превръща в кошмар. Около 19 часа местно време се чуват изстрели и викове настъпва паника. Първоначалната информация, че мъж е започнал безразборна стрелба.

На място за много кратко време пристигат десетки полицейски и пожарни коли, спец отряди. формацията е много малко. Оказва се, че в търговския център, който се твърди, че е евакуиран, остават блокирани хора. От съображение за сигурност полицията не ги пуска, защото не е ясно къде е стрелецът. Сред тях е и съпругата на този мъж:

"Разбира се, че са много изплашени, защото са в средата на това нещо и никой не знае къде са терористите, включително и полицията. Изключително е уплашена, и това е абсолютно нормално. Нищо не могат, просто трябва да останат спокойни".
;

Паниката се увеличава. Появява се информация за стрелби и на още няколко места в града. Мюнхен е блокиран изцяло - градският транспорт не работи, гражданите са помолени да напуснат и близките магистрали. След няколко часова спецакция става ясно, че стрелецът е един и той е ликвидиран.

Хубертус Андрае, началник на полицията в Мюнхен: "Драмата се разиграва около 17:50 ч. местно време, когато получаваме сигнал за стрелба в търговски център в западната част на Мюнхен. Заради свидетелски показания първоначално предполагахме за трима стрелци. Двама души са напуснали мястото с автомобил, с висока скорост, и това ги е направило подозрителни. На по-късен етап стана ясно, че те нямат общо със случая. Заподозреният е 18-годишен, от германо-ирански произход, живеещ в Мюнхен. В хода на разследването полицейски патрул го е засякъл и е стрелял по него. Дали обаче той е починал в следствие на тези рани, ще покаже аутопсията".

Вече е направен обиск на апартамента, където е живеел стрелецът. Няма информация дали е открито нещо подозрително. Няма и данни нападателят да е имал връзки с терористични организации.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Д-р Иван Кокалов: Психозата е по-силна от заплахата от коронавирус
Д-р Иван Кокалов: Психозата е по-силна от заплахата от коронавирус
АРТ щрихи с Галя Крайчовска
АРТ щрихи с Галя Крайчовска