НОВИНИ

2 % икономически ръст на България, според Еврокомисията

Европейската комисия прогнозира умерен икономически растеж на България, като тази година очаква той да бъде 2 процента, а през 2017 година да достигне 2,4 на сто, се посочва в пролетните икономически прогнози на комисията.В зимните си прогнози ЕК очертаваше икономически растеж от 1,5 на сто за тази година и 2 процента догодина.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
15:06, 03.05.2016
Чете се за: 02:13 мин.
По света

Реалният брутен вътрешен продукт (БВП) на България нарасна с 3 процента през 2015 година благодарение главно на износа и поевтиняването на петрол. Очаква се темпото на икономическия растеж да се забави до 2 процента през 2016 година, тъй като някои подкрепящи фактори, като усвояването на еврофондове, отслабват, се посочва в доклада на ЕК.
Според комисията икономическият растеж на страната ще се възстанови до 2,4 на сто през 2017 година, понеже укрепналото вътрешно търсене компенсира отслабващия нетен износ.
Като цяло рисковете за перспективите за растеж изглеждат балансирани. Положителното е, че по-силният растеж на заетостта и по-бавното отслабване на износа може да доведе до по-голямо от прогнозираното частно потребление и инвестиции, посочва ЕК.

Освен това комисията допълва, че някои икономически сектори могат да получат по-голяма от очакваното подкрепа от ниските лихви и поевтиняването на петрола.
Геополитическата нестабилност и слабото търсене на вносни стоки от страна на основни търговски партньори може да представляват опасност за износа и растежа на производството заради голямата степен на отвореност на икономиката, се посочва още в документа.
ЕК прогнозира, че безработицата в България ще се понижи от 9,2 на сто през 2015 година до 8,6 процента тази година и 8 на сто догодина.
Очаква се инфлацията постепенно да се повиши, тъй като последиците от спадащите цени на суровините бавно отшумяват, макар че прогнозата е да се запази отрицателна през първите три тримесечия на годината, се посочва в доклада.
Според ЕК слабото евро и затегнатите условия на пазара на труда трябва да спомогнат за повишаване на цените.
ЕК очаква инфлацията да се ускори от минус 1,1 на сто през 2015 година до минус 0,7 на сто тази година, а догодина да премине на положителна територия и да достигне 0,9 процента.
Комисията също така прогнозира постепенно намаляване на общия държавен дефицит.

;

Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия с ресор "Бюджет и човешки ресурси":

"Днес Европейската комисия потвърждава тенденцията на възстановяване на европейската икономика, която отчита в последните тримесечия. Растежът обаче все още е умерен, тъй като някои от досегашните стимули - като ниските цени на петрола и благоприятният курс на еврото, постепенно губят ефекта си. За трайно излизане от кризата са нужни решения на структурни проблеми, които варират между отделните страни членки.

В случая на България комисията повишава очакванията си за икономически растеж до 3.0% през 2015 г., предимно заради силния износ и ниските цени на петрола в световен мащаб. За тази година се очаква по-нисък ръст - 2.0%, най-вече в резултат на забавянето в усвояването на европейските фондове за периода 2014-2020 - явление, което се наблюдава в не една страна членка. Днешните предвиждания за икономическия растеж на България през 2016 са по-оптимистични в сравнение със зимната прогноза от февруари, в която комисията заложи ръст от 1.5%. Очакванията за растежа през 2017 г. също са коригирани в посока нагоре – от 2.0% на 2.4%, като той ще се дължи предимно на силно вътрешно потребление.

Публичните финанси остават стабилни – добрата събираемост на данъците води до повече приходи в бюджета, което от своя страна тласка дефицита на публичния сектор надолу. Важно е постигнатото в тази сфера да се запази и в бъдеще. Дългът също остава един от най-ниските в евросъюза и още по-нисък, отколкото при последните предвиждания – 28.1% от БВП през тази и 28.7% от БВП за следващата година.

Въпреки положителната тенденция, редица рискове остават. България трябва да положи повече усилия, за да се увеличат частните инвестиции. Те са необходими за стимулиране на растежа и за противодействие на продължаващото изтичане на хора. Макар това да води до по-ниска безработица, явлението е изкуствено - България напускат младите и добре подготвените, които имат знанията и уменията да допринесат за развитието на страната. Нужна е визия и стратегия за това как те да останат у нас, мотивирани да се развиват на територията на родината.

Важно е и максимално да се възползваме от еврофондовете и да ускорим усвояването на 32-та милиарда лева от новия програмен период, които се полагат на страната ни. Към тях сега се добавя и нова възможност: инвестиционният план "Юнкер". България не бива да пропуска този шанс да засили икономиката си и да разкрие повече работни места за хората."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановено е движението във всички ленти в посока към София на тунела Витиня
Възстановено е движението във всички ленти в посока към София на тунела "Витиня"
Путин пристига  на 28 май в Гърция с енергийни проекти
Путин пристига на 28 май в Гърция с енергийни проекти