НОВИНИ

20 години метро в София. Докъде стигна третият лъч?

90 000 тона по-малко вредни емисии ще има във въздуха на София след пускането на третия лъч на метрото през 2019 г. Работата по 12-километровата отсечка от Овча купел до бул. "Владимир Вазов" напредва с бързи темпове, обяви директорът на "Метрополитен" Стоян Братоев. Дни преди 20-годишния юбилей на подземната железница - как напредва работата по третия лъч, екип на БНТ и директорът на метрото влязоха 22 метра под земята.

Александър Марков
от Александър Марков
20:43, 24.01.2018
5875
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

С шефа на метрото инж. Стоян Братоев отиваме на строителната площадка на третия лъч при Красно село.

Инж. Стоян Братоев, дир. на "Метрополитен" - София: Това е стартовата шахта, от която започва строителството на тунела.

Хиляди строители и стотици машини работят по 12-километровата отсечка от Горна Баня до бул. "Владимир Вазов".

Инж. Стоян Братоев, дир. на "Метрополитен" - София: В момента машината се намира на близо 3 км от нас. Оттам почвата по тази транспортна лента се транспортира в резервоар, където се извозва на разтоварище, подава се ток към машината. В момента на централния участък - оттук до Театъра зад канала сме изпълнили някъде около 50% от строителството. Докато Овча купел го започнахме миналата година лятото оттук до Овча купел, той е някъде към 14% вече.

По третия метродиаметър ще има дванайсет станции. Някои минават под реки - като Перловската.

Инж. Стоян Братоев, дир. на "Метрополитен" - София: Големият обем работа се намира в тунела, при строителството на тунела, при изграждането на метростанциите. Те всички предварително се изграждат.

Кръстовището на бул. "Цар Борис Трети" и ул. "Житница" ще бъде на две нива - едно за колите и второ за метрото.

Инж. Стоян Братоев, дир. на "Метрополитен" - София: От двете страни на всеки перон ще има стъклени преградни стени, отваряеми. Като дойде влакът, ще се отварят и през останалото време вратите са затворени и пътник и да иска да влезе на релсовия път, няма да може.

На 22 метра под земята е бъдещата метростанция под бул ."България" и "Гешов". Едно уникално съоръжение във все още суров вид.

С третия лъч вредните емисии във въздуха на София ще паднат с 90 000 тона. 50 000 по-малко автомобили ще се движат по софийските улици.

Инж. Стоян Братоев, дир. на "Метрополитен" - София: За десет години имаме изградени 31 км метро. Така че темповете са 8-9 пъти по-големи.

На 28 януари метрото отбелязва 20 години от откриването на първата метро линия от "Сливница" до "Константин Величков".

С пускането на третата метролиния 500 000 души дневно ще използват метрото в София. За 20 години метрото се разрасна от 6 км метролинии до цели 40.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жителите на район Красна поляна излизат на протест на 5 февруари заради мръсни
Жителите на район "Красна поляна" излизат на протест на 5 февруари заради мръсни
От нашия пратеник в Букурещ: Клаус Йоханис подкрепя протестиращите
От нашия пратеник в Букурещ: Клаус Йоханис подкрепя протестиращите