НОВИНИ

20 години ще отнеме възстановяването на поразените гори в Родопите

Поне 20 години ще са необходими, за да се възстановят горите поразени от вредители и ветровал в Родопите. На територията на цялата страна засегнатите горски площи са над 22 хиляди хектара, от тях 6000 хектара са увредени от корояд.Смолян е една от най-засегнатите области. Какви мерки предприемат горските? Величка Петкова потърси отговора.

bnt avatar logo
от Величка Петкова
18:19, 04.05.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
Изсичането на съхнещите гори е приоритет за Южноцентралното държавно предприятие. Засегнатата от корояд дървесина на територията му е около 880 хиляди кубика, изчисляват горските.

Ботьо Арабаджиев - директор ЮЦДП: Към момента за тази година сме усвоили 23% от началото на годината. А падналата дървесина вследствие на ветровала е сто хиляди кубика, от нея сме възложили 74% за добив, а сме добили 22% за два месеца.
Повалената и изсъхнала дървесина създава опасност от горски пожари. А и вредителите се множат.

Атанас Добрев - зам.-министър на земеделието и храните: Тези изсъхнали гори са като цъкаща бомба със закъснител. Ние затова гледаме максимално бързо всичко каквото трябва да изчистим.
;
От държавното горско предприятие смятат, че до края на лятото ще успеят да почистят площите от падналата дървесина. Закъсняват обаче мерките в гори частна собственост.

Атанас Добрев: Като собственици на една гора трябва да имат интерес, а не примерно, като е заразена с корояд и е изсъхнала, въобще да не търсят начини как да я изчистят. И от нея вече идват и в друг вид собственост се прехвърлят тези заболявания.
За възстановяването на гората лесовъдите правят план за години напред. На много места това се очаква да стане естествено.

Атанас Добрев: Хубавото, поне успокоителното въпреки това бедствие, което го гледаме тук, на територията на тази хубава гора, е че отдолу подрастът тръгва, т.е. природата не търпи празни места.

А там където трябва от Агенцията по горите предвиждат залесяване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Междузвезден ден
ДРУГИТЕ новини: Междузвезден ден
Омбудсманът внесе законови поправки за наследствените пенсии на деца сираци
Омбудсманът внесе законови поправки за наследствените пенсии на деца сираци