НОВИНИ

20 години след аферата "Люински"

20 години след скандала, който разтърси Белия дом, Моника Люински проговори за отношенията си с американския президент Бил Клинтън. Телевизия Ей енд И започна излъчването на 6-сериен документален филм, в който фаталната стажантка разказва своята гледна точка за събитията от 1998 г. Как аферата "Люински" промени живота на всички замесени и защо отзвукът от нея все още не е отшумял?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
07:46, 20.11.2018
Чете се за: 01:32 мин.
По света

Афера, която за минути обиколи целия свят и която продължава да вълнува. Извънбрачната връзка на един мъж, която почти съсипва кариерата му. Моника Люински и Бил Клинтън.

Бил Клинтън, президент на САЩ (1993-2001): Искам да кажа нещо на американския народ и искам да ме чуете. Отново повтарям - не съм имал сексуални отношения с тази жена, с госпожица Люински. Никога не съм карал някого да лъже. Никога. Това са измислени твърдения, а аз трябва да се връщам обратно на работа. Благодаря!

Януари 1998 г. С разтреперен глас и неособено убедително, американският президент отрича връзката си с 21-годишната стажантка. Съпругата му Хилари е категорична - това е опит на политическите опоненти на мъжа ѝ да го свалят от власт. Няколко дни по-рано вестник "Вашингтон поуст" публикува скандална история за Бил Клинтън и Моника Люински. Изданието се позовава на записани телефонни разговори между Люински и нейна колежка, която продава историята на медиите.

Моника Люински: В първите часове ту плачех неудържимо, ту просто гледах през прозореца. Спомням си, че си помислих как единствения начин да поправя нещата, е да се самоубия. Чувствах се ужасно, бях толкова уплашена. Страхувах се какво ще причини на семейството ми тази история. Бях много влюбена в Бил и се чувствах много виновна.

Всичко започва през 1995-а, когато току що завършилата колежанка постъпва в Белия дом.

Моника Люински: Все още ми е трудно да говоря за случилото се. Разбира се, че знаех, че това е президентът. Но истината е, че не това ме вълнуваше. Когато за първи път останахме насаме, единственото важно нещо беше, че този толкова желан мъж е избрал точно мен.

От първите дни на този забранен флирт, до момента, в който е принудена да признае. Моника Люински за първи път разказва тази част от историята, която е останала скрита от света. От подаръците, които Бил Клинтън ѝ прави, до вълненията ѝ какво точно да облече, за да го впечатли.

Моника Люински: Понякога ми е смешно колко наивна съм била като млада, но той беше много магнетичен, а аз - много хлътнала. Така започна всичко.

В месеците след разкритията, Клинтън отрича, а Люински мълчи. Когато най-накрая истината излиза наяве, той е обвинен в лъжесвидетелстване и неуважение към съда. Лицензът му на юрист е отнет, плаща и глоба от 90 хиляди долара. Задействана е процедура по импийчмънт, но с 55 гласа "невинен" и 45 "виновен" Бил Клинтън остава президент на Съединените щати.

Бил Клинтън, президент на САЩ (1993-2001): Обвиняват ме, че не съм се извинил за действията си, но аз го направих още преди 20 години. На моето семейство, на Моника Люински, на американския народ. Живея с последствията от случилото се.

Моника Люински прекарва последните две десетилетия далеч от светлините на прожекторите. Никога не се омъжва, няма и деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Стрелба в болница разтърси Чикаго
​Стрелба в болница разтърси Чикаго
След дерайлирането на влака:​ Трима души остават за лечение в болница
След дерайлирането на влака:​ Трима души остават за лечение в болница