НОВИНИ

200 лева месечна помощ за безработните

Всеки безработен, който започва работа на повече от 50 км ще получава по 200 лева допълнителна помощ от държавата. Това предвижда промяна в Закона за насърчаване на заетостта, която ще влезе в сила от началото на следващата година.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
11:46, 28.10.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Юри Стойнов е собственик на софтуерна компания във Велико Търново. Казва, че идеята държавата да дава пари на работниците му, които живеят далече от града е добра. Така той ще има и по-богат избор, когато обявява свободни работа места.

Юри Стойнов - собственик на софтуерна компания
„Бихме имали достъп до по-голям човешки ресурс тъй като на тези хора ще им струва повече да се преместят в големия град и биха искали по-високи заплати само заради това. По този начин ще се облекчи и бюджета на фирмите"

Новината зарадва и безработните, които са категорични, че такава помощ ще им даде шанс да си намерят по-бързо и по-хубава работа. Това важи особено за хората в малките градове и селата, където работа няма. Пречки като плащането на квартира или намирането детска градина до сега са ги спирали от подобно решение.

21-годишната Преслава живее в малко населено място и отдавна иска да започне работа в големия град. Категорична е, че програмата ще ѝ даде шанс това да се случи по-бързо. Изчислява, че с парите държавата ще може да си намери квартира или да пътува, без да харчи голяма част от заплатата си за това.

Преслава - безработна
„Младите хора в областта трудно си намират работа. Аз все още съм безработна и се надявам благодарение на тази програма да мога да замина да работя в друг град. Разходите за път и квартира до сега ме спираха да го направя."

Мерките на социалното министерство целят да стимулират мобилността на работещите. Регистрираните в бюрата по труда ще могат да се възползват от финансовия стимул за срок не повече от 12 месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест срещу насилието над лекари в Пазарджик
Протест срещу насилието над лекари в Пазарджик
Екстракт от черници може да помогне в борбата със затлъстяването
Екстракт от черници може да помогне в борбата със затлъстяването