200 първокласници по-малко от миналата година ще тръгнат утре на училище в Русенска област. И още една негативна тенденция - децата, родени през 2012 г., за 7 години са намалели с над 400. В Русе има недостиг на учители по спорт, физика, специални предмети, чужди езици и философия. Все още не са излезли от печат и всички учебници.

Русе

Много от родителите предпочитат да купуват учебници втора ръка, защото са с 30% по-евтини в зависимост от това колко са запазени.

Гоар Бекчан има две дъщери - в 3-и и 8-и клас. Раници и униформи имат от миналата година. До момента за помагалата и тетрадките на по-малкото си дете е дала 60 лева.

Гоар Бекчан: Мисля от едно място всичките да ги взема и да свърша с покупките на учебната година.

Оказва се, че това не може да стане. В антиквариата намира по-голяма част от учебниците за голямата дъщеря, които й излизат около 120 лева. Други купува от книжарница, но и тук не всичко е доставено.

Кремена Добрикова - управител на книжарница: Има издателства, които не са готови с учебниците за десетите класове и с помагалата за десетите класове, за външните оценявания, тестовете. Имаме зареждания всеки ден.

Заради ремонт тази година учениците от Гимназията по икономика ще учат в сградата на Гимназията по електротехника.

За втори път на първия учебен ден приятелите на фондацията "Александър Русев" ще поставят благотворителни кутии в училищата, за да се наберат средства за плувен комплекс за безплатна рехабилитация на деца с увреждания в Русе.