COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

200 самодейци направиха възстановка на освобождението на Банско

Банско отбеляза годишнина от освобождението си с възстановка на историческите събития от преди 107 години. Над 200 самодейци се превъплатиха в образа на въоръжени хайдути, които слязоха от Пирин планина, за да обявят свободата на планинското градче, а местните хора ги посрещнаха с народно веселие. Демонстрацията е в рамките на второто издание на Националния фестивал за народно творчество „Фолклорна магия".

от Десислава Малинова
21:53, 14.07.2019
Чете се за: 00:26 мин.
У нас

Въоръжените комити обявиха свободата на Банско с песен на уста.

На фона на тържествения звън на банските камбани, комитите се качиха на сцената, където бяха посрещнати от своите близки.

Борислав Йорданов: Това ни е живота на нас, пазим традиции, учим история, искаме да ни наследят, за да запалим и други млади хора, и така затова е всичко. От мерак, от любов към историята и към Банско.
Христо Калайджиев: Ние трябва да покажем на хората, да го почувстват в душата, в сърцата си, че ние не сме току-така. Все пак сме балканджии, правили сме много за нашата страна...

По време на тридневния фестивал в Банско любителите на българския фолклор имаха възможността да видят и чуят песни, танци, и обичаи от цялата страна, както и да опитат автентични български гозби.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
30 души, сред тях и деца, са блъснати на карнавала в Германия
30 души, сред тях и деца, са блъснати на карнавала в Германия
Откриха незавършени сценарии на Стенли Кубрик за съпружеската изневяра
Откриха незавършени сценарии на Стенли Кубрик за съпружеската изневяра