НОВИНИ

200 шивачки без заплати се срещнаха с омбудсмана Мая Манолова

200 шивачки от "Тренд фешън текстил" без заплати от март не могат да получат пари от фонда за гарантирани вземания, защото фирмата им не е обявена във фалит. На втора среща, омбудсманът Мая Манолова и представители на институциите им обещаха пълно съдействие, за да получат обезщетения.

bnt avatar logo
от Златин Бояджиев
18:48, 09.05.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Според омбудсмана Мая Манолова представителите на фирмата е искат да се срещнат с нея:

Мая Манолова - омбудсман на България: Отново решиха, че е по-удобно да се скрият, отколкото да дойдат и да говорим открито лице в лице за проблема. Аз Ви предлагам да преминете към процедурата за прекратяване на правоотношението заради неплатени суми от работодателя - така си запазвате правото за максимално дълго обезщетение от Бюрото по труда.

Работниците ще могат да получат парите си от Фонда за гарантирани вземания, но едва след като предприятието бъде обявено в несъстоятелност. Процедурата е стартирала, но счетоводната фирма, която обслужва фалиралата компания, не е предоставила необходимите документи. Издирва се и управителят на предприятието:

Атанас Чернаев - директор на Инспекцията по труда - Пловдив: Потърсили сме съдействие на трудовото аташе на България във Виена за връчване на призовка на управителя на дружеството, който по наши данни се намира там.

Работниците обаче не са сигурни дали ще вземат парите си въпреки подкрепата от държавните институции:

Евгения Байрямчева: Виждате какъв е хаосът с получаване на документи освобождаване, съкращаване.

След срещата с шивачките, Мая Манолова и представителите на държавните агенции посетиха офиса на счетоводната фирма, която обслужва фалирата компания, за да ги убедят по-бързо да изготвят документите на работниците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоян Мирчев, БСП: Ние не сме радикална опозиция, която отрича всичко
Стоян Мирчев, БСП: Ние не сме радикална опозиция, която отрича всичко
ДРУГИТЕ новини: Театър пред театъра
ДРУГИТЕ новини: Театър пред театъра