НОВИНИ

Успокои се обстановката в бежанския център в Харманли

В момента в бежанския център се провежда среща между председателя на Агенцията за бежанците Петя Първанова и представители на местната власт, за да конкретизират мерки, с които да намалее напрежението. Това съобщи в пряко включване от Харманли репортерът ни Александър Марков. По думите му малка част от бежанците са участвали в провокации и в момента се уточнява кои са действали незаконно.Мигрантите са недоволни от забраната да напускат свободно лагера, която беше наложена заради опасенията, че сред тях има хора със заразни болести.

bnt avatar logo
от БНТ
17:18, 24.11.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Към момента в лагера са настанени над 3000 души. Ситуацията вече е овладяна, не се е наложила употреба на сила и помощни средства, уточняват от МВР. По обяд бежанците започнаха да палят гуми и дюшеци, да чупят обзавеждане и да хвърлят камъни по жандармерията в знак на протест срещу забраната.

За да овладеят бунта, в лагера са изпратени 500 полицаи и жандармеристи. В двора на центъра е вкарано и водно оръдие. Един полицай е леко ранен в крака. Работещите в центъра в Харманли бяха изведени. Започнаха преговори между представители на протестиращите мигранти и Държавната агенция за бежанците. Там е и председателят на Агенцията Петя Първанова. Пред лагера по-рано през деня се събраха много жители на Харманли.

От мястото на събитието репортерът ни Александър Марков каза, че ситуацията е спокойна, на място има много жандармерия и полиция. Има и кола на пожарната, но всички огньове вече са изгасени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деца и ученици от Благоевград заедно готвиха здравословно
Деца и ученици от Благоевград заедно готвиха здравословно
Десислава Танева връчи приза Агробизнесмен на България за 2016
Десислава Танева връчи приза "Агробизнесмен на България" за 2016