НОВИНИ

21-ия София Филм Фест започва на 9 март

На 9-ти март се поставя началото на 21-вия Международен филмов фестивал София Филм Фест. Както винаги на него ще си дадат среща вярната публика и многобройни международни гости. В София ще бъдат представени най-актуалните творби от световното и българското кино. Предварителната програма започва още на първи март в Дома на киното. Какви още изненади са ни подготвили организаторите - вижте в следващия репортаж.

Андреа Драганова
от Андреа Драганова
22:26, 31.01.2017
Чете се за: 00:50 мин.
Още

Март е месецът на киното и срещите с големите актьори и режисьори на София Филм Фест.

Стефан Китанов - директор на София Филм Фест: Очаквам пълни зали, защото имаме изключително силни филми. Ще имаме изключителни гости. Ще спомена само името на великия сръбски режисьор Горан Паскалевич, той е наш дългогодишен приятел и носител на наградата на София.

През 2017-та фокусът е българското кино!

Цели три наши филма ще участват в международния конкурс, което е прецедент в историята на фестивала. Това са "Безбог", "Христо" и най-новият филм на Константин Божанов - "И после светлина".

София Филм Фест започва на 9 март с „Белгийският крал"- копродукция с българско участие.

Нина Николина - певица и актриса: Това, което мога да кажа е че цял живот българският фолклор ме е водил навсякъде по света.

Форумът ще отдаде почит и към ролята и значимостта на жената творец в киноизкуството с Наградата на София. Сред удостоените е световно известната документалистка Адела Пеева, която тази година празнува 70-годишен юбилей и 45 години творчество.

Адела Пеева: Мечтая да си завърша филма, който в момента монтирам, да успея да направя това, което ме вълнува по време на замисъла и снимките. Той се казва "Да живея в България" и е в партньорство с БНТ, НФЦ и Столична община.

Сред големите заглавия от програмата са още "Непознатото момиче" на братя Дарден, "Рай" на Кончаловски, отличеният със "Златна палма" в Кан "Аз, Даниел Блейк" на Кен Лоуч и "Кучета" на Богдан Мирика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австрия забрани пълното забулване на публични места
Австрия забрани пълното забулване на публични места
Венецуела забрани сериал за Уго Чавес
Венецуела забрани сериал за Уго Чавес