21 души загинаха, а близо 70 са ранени при атентат с кола-бомба в Колумбия. Мишена на нападението е полицейска академия в столицата Богота. Според властите атаката е дело на партизаните от Армията за национално освобождение. Това е най-кървавото нападение в Колумбия от 2003 г. насам.

Около 9:30 ч. сутринта местно време, в офицерската школа "Генерал Сантандер" в Богота нахлува сив автомобил. Блъска трима охранители и чупи бариерата. Секунди по-късно колата избухва.

Моментът не е избран случайно - в този ден в академията се провежда церемония за младите кадети. Взривеният автомобил е бил натъпкан с поне 80 кг. експлозиви. Ударната вълна нанася щети в целия квартал.

Андреас Пеня, очевидец: Експлозията беше толкова мощна, че изпочупи прозорците в радиус от 5 пресечки.
Марта Таркино, очевидец: Имах чувството, че става земетресение. В началото не разбрахме, че е избухнала бомба.

Според разследването зад волана е бил 57-годишният Хосе Рохас - член на бунтовническата групировка "Армия за национално освобождение". Специалист по експлозивите, който подготвял удара в продължение на 3 месеца.

Президентът Иван Дуке обвини бунтовническите групировки за атаката и обяви тридневен национален траур.

Иван Дуке, президент на Колумбия: Това не е нападение само срещу тези млади кадети, не е и срещу полицията. Това е нападение срещу цялото общество. Този терористичен акт няма да остане безнаказан.

Подобни нападения бяха част от колубийската действителност във времето, в което властите воюваха с бунтовническата групировка ФАРК. След като през 2016 г. бунтовниците сключиха примирие с бившия президент Хуан Мануел Сантос, насилието привидно спря.

Днес от ФАРК осъдиха атентата и го определиха като провокация и опит за всяване на напрежение. С идването на власт на действащия президент Дуке, обаче, мирните преговори бяха прекратени.