НОВИНИ

Над 230 станаха жертвите на атентата в Северен Синай

235 са вече жертвите от нападението в джамия в египетската провинция Северен Синай. Екстремистите обкръжили джамията с четири джипа по време на петъчната молитва, взривили бомба сред молещите се и открили безразборна стрелба. Българското министерството на външните работи категорично осъжда терористичното нападение в Египет и изразява съпричастност към близките на жертвите. Оставаме обединени в усилията да отстраним в дълбочина радикализма и тероризма, се казва още в съобщението на българското външно министерство.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:40, 24.11.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Кръвопролитното нападение е извършено по време на петъчната молитва в село Бир Ал Абед , близо до главния град в северен Синай Ал Ариш. Нападателите са били към 40 и стреляли след избухването на бомба и са атакували дори дошлите линейки.Сред жертвите има и военнослужещи.

Според местни източници в атакуваната джамия са се събирали и мюсюлмани последователи на суфизма, смятани от "Ислямска държава" за еретици.

Египетският президент Абдел Фатах ал Сиси събра спешно министерски съвет. Той обяви тридневен траур в памет на жертвите и обеща ответен удар.

Абдел Фатах ал Сиси, президент на Египет: Изказвам съчувствие на семействата на мъчениците и пожелавам бързо оздравяване на ранените.Още веднъж заявявам, че това което се случи ще засили нашата решителност да се справим с тероризма с всички сили.Да живее Египет! Бог да ви благослови.

Американският президент Доналд Тръмп изрази възмущението си от атаката в Туитър, наред с британския премиер Тереза Мей. Нападението осъдиха и френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан и генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гейт.

Подобна атака е първа по рода си от три години насам, когато в северен Синай избухна ислямистко въстание. От 2013 година, след свалянето на президента на Египет Мохамед Морси там особено активни са "Ислямска държава " и групировки, свързани с Ал Каида. Техни жертви са предимно полицаи и войници, но и цивилни християни и църкви. Целта им е да контролират Синайския полуостров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стартира делото срещу наредбата за платено паркиране пред жилищата в Пловдив
Стартира делото срещу наредбата за платено паркиране пред жилищата в Пловдив
ДРУГИТЕ новини: Аз няма да бъда рокзвезда. Ще бъда легенда”
ДРУГИТЕ новини: "Аз няма да бъда рокзвезда. Ще бъда легенда”