НОВИНИ

24-часова национална стачка във Франция

Във Франция се проведе 24-часова национална стачка, която за първи път събра заедно синдикатите с протестиращите вече трети месец "жълти жилетки". В страната се състояха повече от 160 демонстрации, докато депутатите обсъждаха законопроект срещу насилието по време на протестите.

bnt avatar logo
от Юлия Талева, кор. на БНР
18:53, 05.02.2019 (обновена)
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Червеното и жълтото се сляха на днешния протест във Франция: профсъюзи и "жълти жилетки" намериха общи мотиви да излязат на улицата. Призивът за стачка беше отправен от Общата конфедерация по труда - един от основните френски синдикати. Хиляди демонстрираха в Париж, Марсилия, Страсбург и други градове, настоявайки за по-високи заплати и социална и данъчна справедливост.

Начело на столичното шествие се появиха и политици от крайната левица като лидера на "Непокорна Франция" Жан-Люк Меланшон, който неведнъж определи като "революция" протестите на "жълтите жилетки", въпреки че досега те се държаха настрана от политици и синдикати. А според синдикалния лидер Филип Мартинез разликата между протестиращите групи е "само в цветовете".

В Националното събрание депутатите спориха по законопроекта срещу насилието по време на митинги. Текстът, предложен от дясната опозиция, е подкрепян от правителството и все пак внесе разногласия дори в групата на мнозинството. Мнозина възразяват срещу правото на префектите да забраняват участие в митинги на лица, заплашващи обществения ред или да претърсват всички граждани в зоната на митинга. Законът "пази и дава свобода" - както обяснява във Фейсбук френският вътрешен министър Кристоф Кастанер, припомняйки за хилядите пострадали хора и материалните щети на последните протести.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Деня за безопасен интернет - деца помагат на деца за проблемите в мрежата
В Деня за безопасен интернет - деца помагат на деца за проблемите в мрежата
Нашият участък от Турски поток трябва да влезе в експлоатация до края на 2020г
Нашият участък от "Турски поток" трябва да влезе в експлоатация до края на 2020г