НОВИНИ

24-часова стачка в Бразилия

24-часова стачка парализира Бразилия в деня, в който в страната се откри футболният турнир Копа Америка. Демонстрации имаше в близо 200 града. Това е първата стачка с такива мащаби в страната, откакто десният президент Жаир Болсонаро встъпи в длъжност в началото на годината.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
08:27, 15.06.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света
часова стачка бразилия

На места се стигна до напрежение и сблъсъци с полицията. В Рио де Жанейро полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу демонстрантите.

В най-големият град - Сао Пауло - общественият транспорт спря, над 70 души са задържани за нарушаване на реда. Протестиращи подпалиха гуми близо до международното летище на града.

Недоволството е причинено от планираната от президента пенсионна реформа.

;

Тя предвижда повишаване на пенсионната възраст до 65 години за мъжете и 62 години за жените, както и увеличаване на вноските за пенсии.

Флавия, учителка: Тази реформа ще направи така, че да се работи по 40 години в страна с висока безработица и където хората нямат никаква сигурност за работните си места. Това е абсурд, тя трябва да бъде отменена, казваме не на пенсионната реформа.

Предвидените промени са ключов елемент от либералната икономическа политика на екипа на Болсонаро. Министърът на икономиката Пауло Гедес предупреди, че ще се стигне до катастрофа, ако не бъде реформирана системата. Дефицитът в нея е достигнал 83 милиарда евро (5,5 процента от брутния вътрешен продукт) в края на миналата година, при това на фона на застаряването на населението. Предвидено е и орязване на бюджета за образование.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес е Черешова задушница
Днес е Черешова задушница
Нотр Дам в Париж отваря врати след големия пожар
"Нотр Дам" в Париж отваря врати след големия пожар