НОВИНИ

Бойко Борисов: Ние с БСП, с ДПС коалиция няма да правим

Това заяви категорично столичният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в първото си телевизионно интервю за 2009-та в студиото на сутрешния блок на БНТ. Според него в момента тактиката на БСП изцяло се гради въхру системна манипулация и непрекъснати внушения, че коалиция между социалистическата партия и ГЕРБ е възможна.

бойко борисов бсп дпс коалиция правим
bnt avatar logo
от БНТ
08:58, 06.01.2009
Чете се за: 15:09 мин.
У нас

Това заяви категорично столичният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в първото си телевизионно интервю за 2009-та в студиото на сутрешния блок на БНТ.

Според него в момента тактиката на БСП изцяло се гради въхру системна манипулация и непрекъснати внушения, че коалиция между социалистическата партия и ГЕРБ е възможна. Нещо повече, ако се налага неговата партия ще остане в опозиция, но няма да участва в безпринципни политически и управленски съюзи. Ако ГЕРБ не успее да състави самостоятелно правителство, ще влезем в тежък период на избори, заяви Борисов. „Това безотговорно правителство ще направи изборите юли и август", прогнозира той. Така активно работещите ще почиват със семействата си и няма да им е до гласуване, но „бабите и дядовците по селата" задължително ще пуснат бюлетина, прогнозира лидерът на ГЕРБ.

Той не се съгласи с твърденията на водещи социолози, че ГЕРБ ще е втора по резултат на предстоящите избори. Факт е, че проблемите в София успешно се решават и отпадат един по един, докато пред правителството те се трупат. Откъде ще се увеличат тогава процентите на БСП, запита столичният кмет.

„Безсмислен, глупав, ненужен за момента дебат", така Борисов определи идеята за публичен дебат с премиера Станишев. Времето за подобни неща е предизборната кампания, тогава и ще дебатират, каза той.

Наказателна отговорност трябва да носи този, който преподписа договора с "Газпром" тайно, беше категоричен Бойко Борисов. Корените на сегашните ни проблеми с доставките на газ са в действията на Румен Овчаров преди около две години.

Столичният кмет заяви, че общината се справя все по-добре със снегопочистването. В София по време на огромния снеговалеж булевардите, по които се движи градският транспорт, бяха изчистени до асфалт. Общо в столицата 5-6 хиляди километра подлежат на почистване, но за да се почисти всичко трябват много повече от предвидените пари.

Според Борисов министърът на екологията Джевдет Чакъров се справя отлично с работата си и има добро сътрудничество със Столичната община. Благодарение на общите им действия е новооткритият завод за сепариране на отпадъци. Там се преработват 500 тона отпадъци на ден, като около 60% от тях се разделят и отиват в рециклиращите заводи. Предстои и първа копка на компостиращите инсталации и двете депа за остатъка от боклука в Садина, поясни кметът.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РАЗГОВОРА

Водещ: Добро утро на Бойко Борисов, кмет на София и лидер на ГЕРБ. Как сте?

Бойко Борисов: Добър ден.

Водещ: Къде посрещнахте Нова година?

Бойко Борисов: Нормално, в София. Нали заедно с вас правихме Нова година на площада.

Водещ: Така. Преди да започнем по същество разговора, едно съобщение, което извънредно ми предадоха редакторите току-що. „Булгаргаз" свиква извънредна пресконференция. Положението с газа е критично, доколкото разбираме. Вероятно трябва да направим опит за връзка с господин Димитър Гогов. Вероятно става дума за намаляване допълнително процента, който се подава към страната. Ще търсим информация както в рамките на предаването, така и в емисиите през деня, за да разберем какво означава „положението е критично" и какви са последствията.

Бойко Борисов: Е, какво означава. Неслучайно бяха предоговорени договорите за газа, неслучайно опозицията говорихме вкупом какъв огромен проблем ни довежда Румен Овчаров. Ако ги върнете сега една и половина-две години назад, когато се хвалеха какво са постигнали, ще видите всъщност не само загубите, които имаме, а и проблемите, които за бъдеще са заложени в този договор. Не само...

Водещ: Да не би да имате някаква допълнителна информация какво е станало в последните часове като количество подавана газ?

Бойко Борисов: Не само. И неслучайно преди два месеца сезирахме и говорихме, че от Чирен, газохранилището, се източва газ на цени, различни от тези, които тогава трябваше да бъдат. По-късно, декември го потвърди, че това са над 45 - 6 милиона лева щети. Така че, те си мислят, че с времето това ще се забрави. Няма да се забрави. Ще дойде време, когато прокуратурата ще бъде накарана да се сезира и за всичките тези щети тези хора ще носят съдебна отговорност.

Водещ: А какво, между другото, предлагате в конкретната ситуация? Едните призиви са да търсим сметка...

Бойко Борисов: Даване под съд на хората, които промениха газовите договори и ни направиха зависими.

Водещ: От Украйна трябва ли да се търси отговорност?

Бойко Борисов: Включително и от Украйна, но трябва да се види цялото трасе как върви и какви са... Ние с Украйна сигурно можем да се разберем и с Русия сигурно можем да се разберем. Но след като сме подписали договор, който няма наказателни клаузи или разликите в цените са толкова големи...

Водещ: Може ли да се развали този договор? Аз не знам. Вие бихте ли го развалили?

Бойко Борисов: Не мога да кажа, защото това са теми, които не са за една минута разговор.

Водещ: Добре. Да започнем с това, което вълнува хората в самия град в момента.

Бойко Борисов: Най-важното, наказателна отговорност. Това е.

Водещ: За кого?

Бойко Борисов: За този, който преподписа договора. Тайно, без да знае държавата, без да знае обществото, преди година и половина, колко беше.

Водещ: Добре. Експресен коментар. Харесва ли ви как е почистен градът? Тема, която се дискутира усилено. Имаше вчера известно разминаване между съобщенията, които дойдоха от Общината. Първо чрез БТА беше разпространен текст, според който, цитирам: „ Количеството паднал сняг не създава проблем за придвижване във вътрешноквартални улици, тъй като скоростта на движение на автомобилите там е ниска, тоест няма да се чисти. По-късно по БНР Васко Христов, началник сектор „Контрол" на районните инспекторати към Столична община казват друго, че хората трябва да си преместват автомобилите, за да се чисти. Последно, кое е вярното?

Бойко Борисов: Включително и това.

Водещ: Ще чистим ли малките улици?

Бойко Борисов: София в огромния снеговалеж, защото той на няколко пъти беше много обилен, много мокър, много тежък и за много кратко време покриваше поради ниските температури булевардите на София. Беше първият град, изчистен до асфалт, всички булеварди, по които върви градският транспорт. Естествено, че един подобен огромен град, никога човек не може да бъде доволен как е изчистен. Трябва да се продължи общо да се чисти. Ние продължаваме в момента. За вашите зрители, искам да им кажа, че в София имаме около 2 300 - 400 км улици, умножено по две с тротоарите, прави към 7 000 км. Пет - шест хиляди километра, които трябва да бъдат почиствани. Първо, няма техника на света, която за толкова кратко време да може да почисти тези километри. Въпреки хвалбите на Станишев за републиканската мрежа, аз си дойдох от Сандански, Иво Тонев имаше рожден ден, пътувах осем часа. Пътят от Сандански до София беше снежен. И пътувахме осем часа, колони с автомобили. Аз не знам той къде гледа. Като влезеш на Владая, София беше почистена на асфалт. Всички...

Водещ: Говорите пак за улиците, където не е градският транспорт.

Бойко Борисов: Да, говоря за улиците, където се движи градският транспорт. Днес сутринта в седем часа правих съвещание. Ще им дам още милион и половина, но вашите зрители трябва да знаят, че за да се почисти всичко, в много, много пъти повече пари трябва да даде Общината, за да бъде почистена. В договора на концесионера не влиза да се почистят всички улици на София. Те работят по график, който ние сме им пуснали.
Водещ: Как се определя приоритетно коя улица примерно...
Бойко Борисов: И тука веднага... Да, аз знам какъв би могъл да бъде въпросът. И на всеки човек неговата уличка му се вижда най-важната улица.

Водещ: Примерно „Шейново", където родилки с изтекли води притичват, дали е изчистено?

Бойко Борисов: Изчистено е. Сега минах покрай телевизията и за съжаление, само пред вашия вход не е изчистено. Щях да се хлъзна, да падна на мрамора. Не е изчистено.

Водещ: Мраморът е изчистен. Не е изсъхнал. Хлъзгаво е.

Бойко Борисов: Ако падна, да си счупя крака, вие ли сте виновен?

Водещ: С какви обувки сте?

Бойко Борисов: С такива, с подметка.

Водещ: Добре...

Бойко Борисов: Когато в един над два милиона град, видяхте колко коли влязоха в София, тези хора след това слизат, тръгват и пеша по домовете си. Има 700 отишли за пет дена в „Пирогов" с...

Водещ: Не са паднали пред телевизията, да знаете.

Бойко Борисов: Да. Процентно това е много по-малко, отколкото в едно село от 100 души, когато паднат три баби. Но аз се радвам, че в България, и в пресата, като четох днес сутринта, освен София, друг град не съществува. И за сметка на това, това ни амбицира и виждате, че ние все по-добре се оправяме със ситуацията. Не ни изненадва снегът.

Водещ: Доволен.

Бойко Борисов: Не съм доволен затова, че нямам още 300 - 400 милиона да ги вкарам и да го изнеса снега от София включително. Защото всяка една операция такава - събиране, извозване на снега, струва пари. И тези пари ние гледаме да ги спестим, веднъж да минат за цялата зима, втори път, да не издъним бюджета, защото ние нямаме правителство, което да помага на София, въпреки че софиянци са платили над един милиард данъци на държавата.

Водещ: Но много ласкаво се изказвате за членове на правителството в същия момент.

Бойко Борисов: За кои членове?

Водещ: Имам предвид Джевдет Чакъров, представител на партия, с която имате изключително обтегнати отношения, ДПС.

Бойко Борисов: Чакайте сега. Какво общо има партията с функцията на един министър в момента, когато се касаят битовите отпадъци на над два милиона души в страната, веднъж, и втори път, и ние, за да усвоим парите за завода за битови отпадъци, Столична община имам предвид, трябва минем през Министерството на екологията.

Водещ: Нямате проблем с този министър. Той е добър министър, работи.
Бойко Борисов: Специално към София нямаме никакви претенции. И вчера заедно, въпреки че е 100 процента общински заводът, който пуснахме, може ли да го покажа, защото години наред се нагледахме на балите. Сега, когато пускаме най-големия на Балканския полуостров като инсталация за сепариране завод, е хубаво да го видим и него.

Водещ: Трябва да ви кажа, че го има във вестниците. Предполагам, че е доволен вашият PR, защото имаше репортажи в трите ефирни телевизии от този завод. Така че освен балите, е показан и заводът за сепариране.
Бойко Борисов: Естествено. 500 тона, 500 тона на ден на софиянци се преработват и близо 50 - 60 процента от него се разделя на хартия, на пластмаси, на стъкло, което отива в рециклиращите заводи.

Водещ: Всъщност, намалява се обемът на боклука, доколкото разбирам...
Бойко Борисов: Наполовина.

Водещ: ... с 50 - 60 процента. Но какво става със завода всъщност за преработка на самите отпадъци, защото колкото и да се намали, то ще се трупа.

Бойко Борисов: Това е и преработка, защото тези 100 процента, 50 процента, и стъклото е отпадък, и хартията е отпадък, и пластмасата е отпадък, и найлоновите торбички са отпадък, всички те отиват в рециклиращите заводи. Това е първият етап на голямата, не случайно се нарича интегрирана система за преработка на битови отпадъци. В момента готвим първа копка за компостиращите инсталации и двете депа, които правим за остатъка в Садина.

Водещ: Ще бъдете ли кмет тогава, когато заработи изцяло пълният обем на инсталациите?

Бойко Борисов: И тогава, нека да довърша, и вчера министър Чакъров каза, че отива в Брюксел и са договорени , което и ние направихме като договорка с Брюксел, финансирането на точно тези инсталации.
Водещ: Ваше ли е заглавието във вчерашното ви интервю във вестник „Труд" „Повторни избори ще са безотговорност", или заглавието не е?

Бойко Борисов: Може би, ако попитате вашите колеги, никога нито четат текста, който излиза, след като дам интервю, нито се интересувам какво пишат като заглавие.

Водещ: Казвате в този разговор с Валерия Велева, в момента ние сме опозицията на БСП, но виждате на колко места съумяваме да се сработим с тях, за да дадем положителния за държавата резултат. Те трябва да ни върнат този жест, ако са отговорна партия. В политиката трябва да се гледа дългосрочно и прагматично.

Бойко Борисов: Разбира се, защото...

Водещ: Някой би казал, че като Ахмед Доган звучи това изказване.

Бойко Борисов: В смисъл?

Водещ: Дългосрочно, прагматично, без забранени схеми може би.

Бойко Борисов: Как забранени схеми?

Водещ: Коалиционни.

Бойко Борисов: Това само БСП могат да го кажат и Доган. Или най-вече Станишев говори за подобни схеми. Ние сме казали, че...

Водещ: Продължавате ли да..., че ако трябва ще сте опозиция, но... няма да...

Бойко Борисов: Вижте, моля ви и когато дойде някой във вашето студио, аз... не случайно сме го и подписали това и сме го казали, и сме взели решение Изпълнителната комисия. Това е тактиката на БСП в момента, да подготви, да манипулира и всеки ден да обяснява, че е възможно да се коалират с нас. Това им е единственият шанс. И вече за тези възрастни хора, за старите комунисти, когато чуят, че ще продължат да са в коалиция с Доган и с царя, те им се изправят косите. Те не желаят тая коалиция симпатизанти на БСП. И те търсят изход. Друг изход нямат. Нито с „Атака" могат, нито с ДСБ, нито със СДС. Ние сме им на тях спасителният въздух. И всеки ден те го повтарят. А мен ми омръзна пък всеки ден едно и също да опровергавам.

Водещ: Категоричен сте, ако трябва, ще останете в опозиция, ако трябва, ще има избори отново, но няма да се коалирате.

Бойко Борисов: Разбира се. И не случайно съм го казал.

Водещ: Ако и на тези следващи избори...

Бойко Борисов: Нека пак да го повторим, защото може някой да не е чул. Ние с БСП, с ДПС коалиция няма да правим. Ако не можем да си направим правителство, ще останем в опозиция, това искам да го декларирам отново на вашите зрители, за да не продължават такива като теб да задават същия въпрос.

Водещ: Продължават не само...

Бойко Борисов: Защото Юлиян Вучков или някой казал, че би могло да стане, ние отново да влизаме. Все пак ние сме отговорни хора и тази декларация се надявам, че повече няма да ви връща към нея.

Водещ: Прав сте, че Юлиян Вучков прогнозира, че ще управлявате с БСП и ДПС, ...

Бойко Борисов: Да. Всеки ден има някой, който, да не казвам определение някакво, каквото мисля за него, излиза и говори от мое име. Той знаел. Е как ще знаеш бе, човек? Откъде знаеш?

Водещ: Първа политическа сила ли ще сте като резултат на изборите, как мислите? Защото има прогноза, че ще сте втора.

Бойко Борисов: От кого?

Водещ: От един виден социолог, който казва, че ДСБ и СДС ще оберат гласове от вас...

Бойко Борисов: Вижте, нека желаното и действителното, ако се разминават, да не се ползват... Наричайте ги врачки, оракули. С какво БСП ще вдигнат, хайде да погледнем от другата страна, с това, че безвъзвратно загубихме стотици милиони? С това ли ще вдигнат? Кое ще им се поправи? Станахме най-корумпираната държава в ЕС и остават два месеца. Сега ли ще тръгнат съдебните процеси? С кое? Той като разсъждава, този виден социолог, кои мотиви ползва? В същото време основните проблеми на София, и метрото, и инсталациите за битови отпадъци се решават като проблеми, на нас ни падат като проблеми. На правителството се задълбочават проблемите. С кое БСП ще вдигне? Ами тези възрастни хора, които ще отидат да гласуват за БСП, да знаят, че като загубим и другите фондове заради това управление, внуците им никога няма да се върнат в България. Това да знаят тези, които ще отидат да гласуват за БСП. А това, ние коя политическа сила ще станем, същия този социолог съм му изровил точно изказването: „Борисов губи, Милен Велчев и Дончева качват."

Водещ: Това за кметските избори?

Бойко Борисов: За кметските избори.

Водещ: Кажете докога ще продължава прехвърлянето на топката по отношение на дългоочаквания дебат между вас и Станишев?

Бойко Борисов: Моля?

Водещ: Дългоочакван дебат между вас и Станишев, многократно. Единият праща писма, сякаш и двамата...

Бойко Борисов: Нямаме какво да дебатираме сега.

Водещ: Защо?

Бойко Борисов: Ние имаме да правим в момента. Ние сме дебатирали. Аз съм се явявал срещу всичките комунисти на куп. Като се почне Бриго, Дончева, кой ли не е излизал срещу мене и съм дебатирал. Сега съм кмет и искам от правителството този един милиард от софиянци, който сме дали като данъци, да върне колкото се може повече за София и се решават проблемите.

Водещ: Дебат няма да има скоро.

Бойко Борисов: В момента, в който има избори, ще дебатираме от сутрин до вечер. Тогава си вземаме един месец отпуска и само с това си чешем езика по цял ден.

Водещ: Тоест дебатът ще бъде преди изборите, така ли?

Бойко Борисов: Какъв дебат сега? Какъв дебат да водя със Станишев, на коя тема? Защо ни спряха еврофондовете? Какво да ги дебатирам? Те безвъзвратно ги спряха. Оттам нататък всички друго е... Ще научи десет цифри, които да ги размятква в студиото, дали е 2,4 и ще стане 1,2 и кризата, ако го направи 1,05, какво ще се случи с еди-какво си. Безсмислен, глупав, ненужен за момента дебат. Предсрочни избори, дата и отиваме тогава с екипите си, финансисти и други.

Водещ: Има ли смисъл от предсрочни избори? То наближи съвсем времето за редовните.

Бойко Борисов: Има, разбира се. Защото аз съм убеден, че държавата ще влезе в... И тука социолозите са прави, защото ако ние не успеем сами да се справим, и цялата ни кампания ще мине в това, да обясним на хората, че ако не можем да направим самостоятелно правителство, оттам нататък държавата ще влезе в един много тежък кръг от избори. Защото, повтарям, аз съм човек, който си държи на думата.

Водещ: Ако не съставите правителство, избори.

Бойко Борисов: Ще останем в опозиция.

Водещ: И ако пак не съставите?

Бойко Борисов: Ами пак избори.

Водещ: Докога?

Бойко Борисов: И тогава на хората ще им се обясни, че трябва или да излязат да гласуват, за да може да определят коя партия искат да ги управлява, или тогава вече може да се влиза във всякакви безпринципни коалиции, което ще е пагубно.

Водещ: А бихте ли влезли в такава безпринципна коалиция, ако няма друг?

Бойко Борисов: Естествено, че за да не влезем, това го обясняваме. Нали това обясняваме, че за да не се случи, ако има втори, трети, четвърти, пети... Колко избора да има, и се дават едни и същи резултати? Това съм предупредил в интервютата. Българинът да бъде отговорен, да излезе да гласува за който иска, за БСП, за СДС, за ДСБ, за ГЕРБ. Но да излязат да гласуват, за да може да се определи правителството още на първите избори. Защото във времето на финансова криза при повторни, потретни, а ние ще имаме, защото БСП няма да се съгласят, защото ще ги бием още на изборите за евродепутати, няма да се съгласят да са заедно двата избора, ще офукат още 30 - 40 милиона за избори най-безотговорно от данъкоплатеца и ще направят най-вероятно юли и август изборите, когато нормалните, работещите, младите хора, носещи продукта на тази държава, ще отидат на почивка. И дали ако си с жената и детето си на Слънчев бряг, ще се вдигнеш с колата, ще ги докараш в София да гласуваш и ще се върнеш обратно? Няма. А бабите и дядовците, пенсионерите на село, ще отидат да пуснат за БСП бюлетината. Затова това безотговорно правителство ще направи изборите юли и август.

Водещ: Очакването е...

Бойко Борисов: Е, това е ясно, да го чуят пак хората. Това е важното. Защото с тези избори след това ще ни управляват тези, които си изберем.

Водещ: Очевидно е, че изборите ще бъдат жестоки. Един различен въпрос. Докъде могат да стигнат главните действащи опоненти, имам предвид включително и PR-акциите? Видяхме вашия основен опонент в „Денсинг старс". Вие се появихте в сериал, в „Забранена любов".

Бойко Борисов: В кой сериал?

Водещ: В „Забранена любов", един сапунен сериал.

Бойко Борисов: Там се появявам, понеже аз... в ролята на кмета.

Водещ: Къде сте вие и къде е PR-ът?

Бойко Борисов: Не, много простичко ще го обясня. Разликата е от небето до земята. Ако не се бях появил аз в ролята си на софийски кмет, можеше да вземат Бриго Аспарухов или Татяна Дончева дори на филм това не трябва да се допуска.

Водещ: Това би било художествена измислица, творческо решение.

Бойко Борисов: Дори и в художествените си измислици не трябва да се прекалява.

Водещ: Въпросът беше къде е PR-ът и къде сте вие. Примерно аз, неочаквано за мен разбрах, че можете на пиано да свирите. Видях тази снимка във вестниците. Въпросът е в тази надпревара на какво бихме могли да станем свидетели.

Бойко Борисов: Пак има разлика. Аз съм в дом за деца, които пеят, танцуват за Коледа. И учителката свири на пиано. Изсвирих една песен.

Водещ: Не знаех, че можете.

Бойко Борисов: Това е ваш пропуск, не мой.


Водещ: Добре. А протестът на полицаите...

Бойко Борисов: Не съм виновен, че мога.

Водещ: Да, да, да. Просто ви казвам, че...

Бойко Борисов: Излиза, че съм виновен, че мога.

Водещ: Не излиза така. Сигурно знаете и други...

Бойко Борисов: Съжалявам.

Водещ: Казвам ви моята изненада.

Бойко Борисов: Казвам, че всичко са направили червено, ама сега да съм виновен и за това, че мога, а Станишев не може... Съжалявам.

Водещ: Добре. Бихте ли могли да кажете вашето очакване за протеста на полицаите какво е? И доколко имате участие в това недоволство? Нагнетявате ли го? Възползвате ли се от това?

Бойко Борисов: От кое?

Водещ: От протестите в 11 часа пред МВР.

Бойко Борисов: Това, че хората отиват и се жалват, че им са скъсани обущата, това ли нагнетяваме ние? И след като аз мога да ви спирам фондовете на ЕС според Станишев, след като мога да го изкарам, който искате за слава, да протестира срещу правителството, срещу кой се борите? Ще говоря в множествено число към вас. Срещу кого се борите тогава, ако е вярно? Вместо да се стегнат, те съсипаха МВР. Вярно, искаха да направят ДАНС. Но съсипаха МВР. Съсипаха им самочувствието на колегите там. Станишев толкова мразеше МВР, че прати Петков и Миков там, за да се разправят с него, да го смажат ей така, заради... където една снаха казва, заради свекървата намразих името на детето си. Толкова мразеха думичката МВР заради мене, че и него го разбиха като организация. Какво да им помагаш? Те сами си падат. Няма смисъл да се занимаваш с тях. И както виждате, аз се старая и в интервюта, и в това, което давам, вече да не се занимавам с това правителство. Самата думичка "безвъзмездно загубени" стотици милиони заради това правителство в Брюксел. Ако вашата телевизия заради вас загуби стотици милиони, вие ще имате ли очи да стоите тук? Ще си отидете, нали?

Водещ: Кои медии, според вас, са част от армията...

Бойко Борисов: Така ли е, или не?

Водещ: Стотици милиони няма как да загубим, бихте могли да разберете какъв е бюджетът.

Бойко Борисов: Но правителството загуби стотици милиони, знаем, нали?

Водещ: Кои медии, според вас, са част от армията на определени политически сили, кои партии и политици са си купили медиите? Какво имате предвид и бихте ли могли да ги назовете? Това е важно.

Бойко Борисов: Предполагам, че вие не ги знаете.

Водещ: Бих искал да разбера какво имате предвид вие.

Бойко Борисов: Имам предвид, че много от медиите, телевизии, вестници, в момента се наблюдава изкупуване на куп на цели формации и то от членове на ДПС. Всички имаме познати журналисти и редактори и това е нещо, което се говори в момента в тези среди. Много ясно съм казал, че след като една медия вече е подвластна или на политическа сила, или на бизнес кръг, защото пък други от медиите имат главни редактори хора, които имат интерес в даден вид бизнес, и съответно насочват ударите...

Водещ: Тоест имате предвид ДПС и Ирена Кръстева, това ли имате предвид?

Бойко Борисов: Да, в случая те ги изкупуват медиите.

Водещ: Смятате, че връзката с ДПС е явна, ясна, доказана?

Бойко Борисов: Да, безспорно.

Водещ: И каква е вашата реакция в такъв случай?

Бойко Борисов: Никаква. Просто хората трябва да знаят, когато четат даден вестник, и да знаят кой стои зад него. Защото не може да се явяваш ментор, и не говоря само за тези вестници, говоря и за други, хубаво е да се знае, зад този вестник стои еди-кой си човек, зад тази телевизия стои еди-кой си човек. И когато се знае неговият бизнес, произходът на парите и капиталите му, когато го гледаш, можеш да си направиш извод срещу кой или за кой работи. Аз мога да ви..., че ГЕРБ няма нито вестник, нито радио, нито телевизия. Изключвам тези вестничета, които се пускат, чисто партийни, в градовете за събитията, които правят.

Водещ: Един технически въпрос. Разрешено ви беше да оглавите партията със закон, така наречената поправка Борисов стана факт. Мислите ли да станете не неформален, а реален лидер?

Бойко Борисов: Мислите, че аз съм неформален?

Водещ: Какъв лидер сте на ГЕРБ в момента по закон?

Бойко Борисов: Вие как мислите? Лидерът не се определя от закона.

Водещ: Все пак имате тази възможност...

Бойко Борисов: Лидера го определят хората. Застават зад него и вървят зад него. А законът...

Водещ: Но ще се възползвате ли от поправката в тоя закон?

Бойко Борисов: А законът беше направен, за да спре един друг лидер на времето, за да не може да става премиер или да не може да прави партия. Така че при мен този въпрос никога не е стоял. Аз дали съм на книга или не лидер, в момента, в който усетя, че не съм такъв, аз сам ще си ходя. Няма да се уповавам дали ме има в документите на партията или не. Ако те не ме слушат, ако не ми вярват, какво значение има какъв лидер си на партия от два, три или пет процента. Има ли смисъл? Не.

Водещ: Съжалявате ли за думите си по отношение на Възродителния процес?
Бойко Борисов: Аз съм говорил вече доста пъти, мисля, че е изтъркано и хората не се интересуват.

Водещ: Съжалявате, че го казахте или не го формулирахте правилно, или че си го помислихте?

Бойко Борисов: Темата е приключена за мене.

Водещ: Възродителният процес...

Бойко Борисов: Категорично.

Водещ: ... с методите, с целите?

Бойко Борисов: Отдавна приключена тема, още преди месец и половина, два.

Водещ: Добре. Да завършим с една ваша прогноза, ако може да направите такава или по-скоро желание. Колко депутати искате да вкарате в следващото Народно събрание?

Бойко Борисов: Колкото искат хората, колкото искат българите, ако ни вярват и искат ние да управляваме. Ако те преценят, ще имаме доста депутати. Ако не, да мислят и да изберат такива, които да не си правят заплатите или пенсиите по 1 500 лева, да не си правят ваканцията до 15 януари, а да изберат такива, повтарям, ако не сме ние, които искат да си изберат, но да мислят, когато си избират, това ми е молбата към тях.
Водещ: Добре. Много ви благодаря. Успешна година.

Бойко Борисов: И на вас.

Водещ: Бойко Борисов в първото си за 2009 година интервю при нас. Успешна година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Народното събрание прие програма за инвестиции до 2032 г. в сферата на отбраната
Народното събрание прие програма за инвестиции до 2032 г. в сферата на отбраната
20:30, 19.04.2024
Чете се за: 01:15 мин.
Министърът на енергетиката ще трябва да предоговори споразумението с "Боташ"
Министърът на енергетиката ще трябва да предоговори споразумението с "Боташ"
20:21, 19.04.2024
Чете се за: 04:22 мин.
България и САЩ продължават стратегическия диалог за гарантиране на енергийната сигурност
България и САЩ продължават стратегическия диалог за гарантиране на енергийната сигурност
20:15, 19.04.2024
Чете се за: 01:52 мин.
Поисканите смени в служебния кабинет: Без резултат от срещата на Главчев с президента
Поисканите смени в служебния кабинет: Без резултат от срещата на Главчев с президента
20:00, 19.04.2024
Чете се за: 04:05 мин.
Официално: 2 май ще е неучебен за всички училища в страната
Официално: 2 май ще е неучебен за всички училища в страната
19:52, 19.04.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Десетки подкрепиха живота в последния ден от кампанията на БНТ за кръводаряване
Десетки подкрепиха живота в последния ден от кампанията на БНТ за кръводаряване
19:34, 19.04.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Само за месец: Трети път разбиха църквата "Света Троица" в Сливен
Само за месец: Трети път разбиха църквата "Света Троица" в Сливен
19:14, 19.04.2024
Чете се за: 01:37 мин.
Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"
Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"
19:07, 19.04.2024
Чете се за: 02:57 мин.
Над 280 са случаите на коклюш от началото на годината
Над 280 са случаите на коклюш от началото на годината
19:00, 19.04.2024 (обновена)
Чете се за: 03:50 мин.
Доц. Христова: Има риск от епидемия от коклюш през следващите седмици
Доц. Христова: Има риск от епидемия от коклюш през следващите седмици
18:36, 19.04.2024
Чете се за: 02:27 мин.
Трусовете около кабинета "Главчев": Остри политически реакции в парламента (ОБЗОР)
Трусовете около кабинета "Главчев": Остри политически реакции в парламента (ОБЗОР)
18:11, 19.04.2024
Чете се за: 04:35 мин.
400 кг хероин, укрит в матраци, заловиха на ГКПП "Капитан Андреево"
400 кг хероин, укрит в матраци, заловиха на ГКПП "Капитан Андреево"
18:10, 19.04.2024
Чете се за: 00:22 мин.
Топ 24
Най-четени
Днес е Йордановден
Днес е Йордановден
Павел Кърлев: Самоотчитането доказа, че може и без топлинни счетоводители
Павел Кърлев: Самоотчитането доказа, че може и без топлинни счетоводители