НОВИНИ

Димитър Гогов коментира кризата с газа

Ситуацията със спренитe доставки на газ за България е без аналог през последните 35 години. Това заяви в студиото на "Денят започва" изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов. За него в настоящия момент най-важното е "Булгаргаз" да упражни своето влияние, за евентуално дори и частично възстановяване на доставките. Гогов коментира още и капацитета на работа на находището в Чирен.

димитър гогов коментира кризата газа
bnt avatar logo
от БНТ
09:06, 07.01.2009
Чете се за: 11:36 мин.
У нас

Ситуацията със спренитe доставки на газ за България е без аналог през последните 35 години. Това заяви в студиото на "Денят започва" изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов. За него в настоящия момент най-важното е "Булгаргаз" да упражни своето влияние, за евентуално дори и частично възстановяване на доставките. Гогов коментира още и капацитета на работа на находището в Чирен.

Димитър Гогов - изпълнителен директор на "Булгаргаз":
"В Чирен към 1 януари имаше 1 милиард и 320 млн. кубика. От този газ, обаче трябва да се има предвид, че оперативният газ е около 550-600 милиона кубика. Всичко друго е буферен газ. Това е газ, който трябва да поддържа хранилището оперативно. Ако почнем да вадим от буферния газ хранилището се разрушава. Максималният оперативен обем варира между 600-650 милиона кубика. Ако разделите 600 на 4 млн., колкото е възможността на съоръжението да изпомпва за един ден, това прави 200 дни. Ние няма как чрез Чирен да спазим 12-те милиона нужна дневна консумация. За да има друго хранилище, което да подава цялото нужно количество, трябва да има подходяща геоложка структура. Това не е един метален контейнер, в който да съхраняваш нещо. В момента в България най-подходящата такава структура се очертава изчерпващото се находище в крайбрежието край Галата. Ние не можехме да построим хранилище, докато там се добива газ. И в момента все още концесионерът на находището добива газ. По негови данни най-късно в края на този месец или в края на това тримесечие газът ще бъде изчерпан. Ние сме на път да сключим споразумение за преобръщането на находището в хранилище. Ще ни трябва време и инвестиции, но за порядъка на следващите 3-4 години това находище може да се превърне в хранилище със същия капацитет като този в Чирен. България е зависима на 100 % и затова "Булгаргаз" води политиката на участие и ангажиране в най-крупните проекти за т.нар. диферсификация или разнообразие на доставките или на маршрутите. Не случайно сме основен акционер в "Набуко", не случайно се опитваме да направим "Южен поток" жив проект. Излиза, че газът е геополитика. Трябва всички, включително ЕС, да осъзнаят проблема и да се ангажират по-тясно с реализацията на подобни проекти".

Пълен текст на интервюто

Водещ Виктор Николаев: Сега добро утро на друг изключително важен тази сутрин събеседник, Димитър Гогов, изпълнителен директор на "Булгаргаз".
Димитър Гогов: Добро утро.

Водещ: Ползвахте ли печка тази нощ?
Д. Гогов: Не.
Водещ: Не използвахте. На парно ли сте?
Д. Гогов: Първо, не ползвах печка, защото се прибрах доста късно вкъщи, в малките часове на нощта, от работа. Второ, парното вкъщи, поне аз това, което заварих, работи нормално.

Водещ: Работи нормално, не е намалено?
Д. Гогов: Може би не е със същата температура, с която е било предишния ден, но аз така или иначе рядко се задържам вкъщи. Беше съвсем нормална температура.

Водещ: Добре. Има призив да се спира между другото, като излизате от дома си, поне такъв чух. Да кажем в момента актуалната ситуация каква е, има ли някаква промяна? С кого последно водихте разговор?
Д. Гогов: Последно водих разговор снощи вечерта с изпълнителния директор на "Нафтогаз", Украйна.

Водещ: Какво ви казаха те?
Д. Гогов: Казаха, че работят по проблема, опитват се да влязат във връзка със своите руски колеги, за да могат да изяснят проблемите, но той твърди, че от Русия постъпват по-малки количества газ и това е основната причина.

Водещ: Русия твърди обратното.
Д. Гогов: Да.

Водещ: Вие изяснихте ли си, все пак знаете и технически детайли и бихте могли по доста по-незначителни симптоми да разберете кой лъже?
Д. Гогов: Честно казано, в момента усилията на всички в системата на газовия сектор в България, най-вече в "Булгаргаз" и в "Булгартрансгаз", са концентрирани върху това да овладеят положението и в определена степен да гарантират доставките на наличните количества газ до потребителите, като спасят системата, т.е. не се получат никакви технически аварии. В тази връзка мога да ви кажа последната информация. Мисля, че вие знаете, вчера навсякъде упоменахме колко е възможността на Чирен да покрива количества денонощно, т.е. 4 милиона и половина максимум...

Водещ: От нужни 12 милиона на ден.
Д. Гогов: От нужни около 12 милиона. Само за последното денонощие благодарение на работата на газотранспортните специалисти най-вече в страната са доставени близо 7 милиона кубика.

Водещ: От нужни 12?
Д. Гогов: От нужни 12.

Водещ: Споменахте овладяване на ситуацията, но е щял да бъде взривен според доста стряскаща публикация в печата днес Димитровград, защото не са били уведомени, че рязко ще бъде спряно подаването на газ. Имало е много сериозна опасност от взрив, твърдят специалисти. Чух изказване на Филип Ромбаут, който също в тази посока каза, че е нямало уведомяване от страна на "Булгаргаз" и са били принудени аварийно да спират мощности, които иначе за три дни трябва да се спират. Защо не им казахте навреме?

Д. Гогов: Филип Ромбаут аз не знам да има някаква връзка с Димитровград. Не, няма да влизам в полемиката, но ще ви обясня как стоят нещата, ще ми позволите и лека шега. Ако вие излезете сутрин на улицата, тръгнете към колата си и изведнъж я видите, че я няма, защо не са ви предупредили.

Водещ: Все пак...
Д. Гогов: Разбирате ли?
Водещ: Разбрах ви...
Д. Гогов: На мен ми се обадиха в 3.26 часа вчера сутринта да ми кажат, че крановете извън територията на България, на украинска територия са затворени. Нямало е абсолютно никаква индикация, никакво предупреждение от която и да било страна, нито от доставчика "Овергаз", нито от доставчика "Винтерсхал", нито от доставчика "Газпром"...

Водещ: Всъщност въпросът е, като разберете, че е спряно, няма ли механизъм за известяване веднага?
Д. Гогов: Второто... Второто, абсолютно на минутата може да се влезе вдиспечерския център на "Булгартрансгаз" и да се види в колко часа първо е информиран кризисният... дежурният в министерството, след това всеки един от диспечерите на потребителите, които имат директна връзка с диспечерския център.

Водещ: Твърдите, че производството и бизнесът... имам предвид тази индустрия, е била предупредена.
Д. Гогов: Така, това е първото. Второ, заявката специално на "Неохим" - Димитровград, за доставка на природен газ включва ориентировъчно 27 хиляди кубика на час. В момента, в който това се случва, консумацията им надвишава 55 хиляди кубика. За какво говорим?

Водещ: За какво?
Д. Гогов: За това, че първо трябва да спазваш собствените си ангажименти, преди да изискваш от някой друг да ги спазва, а в нашите договори ясно е записано, че при такова спиране ние сме задължени в рамките на 4 часа да уведомим всички потребители.

Водещ: Направено е, твърдите го категорично?
Д. Гогов: Абсолютно е направено.

Водещ: Това оставя ли някаква документална следа, това уведомяване?
Д. Гогов: Разбира се, разбира се. И между другото в оперативен порядък, аз лично присъствах вчера сутринта, във всичките часове как се водеше разговорът, в какъв график ние лека-полека да ограничаваме "Неохим" - Димитровград, до такава степен, че нищо да не се случи там като авария. Друг е въпросът, че те искаха едва ли не да продължават 72 часа да ползват същото количество, преди да изключат.

Водещ: Разбрах ви. Важно уточнение от гледна точка на безопасността, бих казал, живота на хората. Можете ли да кажете колко е по принцип обемът на Чирен? Не говоря за това, което в момента е като наличност, а това, което по принцип може да се събира като съхранение, като количество. Милиард и 400 ли е?
Д. Гогов: В Чирен в момента към 1 януари 2009 г. имаше милиард и 320 милиона.

Водещ: Тоест било е пълно?
Д. Гогов: Пълно. От този обаче газ трябва да се има предвид, че оперативният, търговският газ е около 550 до 600 милиона кубика. Всичко друго е буферен газ, то е газ, който стои вътре, за да може да поддържа хранилището оперативно. Ако почнем да вадим от буферния газ, хранилището се разрушава.

Водещ: Тоест хранилището е било всъщност наполовина с оперативни количества газ пълно... другата половина си стои там...
Д. Гогов: То това е максималният му обем. Той повече от милиард...

Водещ: Колко...
Д. Гогов:...и триста - милиард триста и петдесет вътре не може да има.

Водещ: Максималният оперативен колко е? Шестстотин хиляди ли?
Д. Гогов: Шестстотин - шестстотин и петдесет, в този порядък варира.

Водещ: В такъв случай би трябвало за 60 дни да имаме количества, ако примерно десет...
Д. Гогов: Ако го разделите... не, ако го разделите на 4 милиона, образно казано, колкото е възможността на един ден съоръженията да изпомпват, без да разрушават, отново казвам, хранилището, 600 на 4 милиона са 200 дни.

Водещ: Но аз говоря, ако би трябвало да спазим 12-те милиона нужна дневна консумация.
Д. Гогов: Значи, ние няма как чрез Чирен да ги спазим 12-те милиона.

Водещ: Тогава защо няма друго хранилище, което да успява да подава абсолютно цялото нужно количество...
Д. Гогов: Въпросът е комплексен... отговорът е комплексен. Първо, хранилище, за да има, трябва да има подходяща геоложка структура. Това не е един метален контейнер, в който да съхраняваш нещо.

Водещ: Няма ли такава структура подходяща?
Д. Гогов: В момента в България най-подходящата такава структура се очертава да бъде изчерпващото се находище в крайбрежието край Галата.

Водещ: Защо там не сме построили през всички тези години хранилище?
Д. Гогов: Ние не можехме да го построим, докато там се добива газ. И в момента все още концесионерът на находището добива газ. По негови данни най-късно в края на този месец или в края на това тримесечие газът ще бъде изчерпан. Ние сме в преговори, не само в преговори, а в напреднал стадий да сключим споразумение за преобръщането на находището в хранилище. Ще ни трябват време, разбира се, и инвестиции, но за порядъка на следващите 3 до 4 години това находище може да се превърне в хранилище със същия капацитет, с който е Чирен. Поне толкова.

Водещ: Събитията от живота показват, че в крайна сметка не сме подготвени за такава ситуация. Между другото наш събеседник по-рано от "Овергаз" каза, че е възможно това, което ни се случва в момента - стопроцентна липса на газ, да се случи и при нарушаване на инфраструктурата, при някаква авария, при възникване на проблем, не само при политическа война, ако мога така да се изразя. Тоест ние би трябвало за този сценарий да имаме някаква готовност, защото сме една от малкото, ако не единствената страна, която 100 процента е зависима от тези доставки. Нали така? Можем да кажем, че не сме...

Д. Гогов: Така е, но...
Водещ: ...подготвени реално?

Д. Гогов: ...представете си 35 години има газоснабдяване в България, такова нещо не се е случвало. Никога. Няма го записано в нито една книга. Всичко е възможно да се каже, че трябва да бъдем подготвени за едно или друго, но вие виждате, че същото се случва с турците, същото се случва с гърците, същото се случва в Македония...

Водещ: Но вие виждате, че в Румъния се случва нещо по-различно, те имат възможност да изкарат цялата зима със свои резерви, май че и със собствени ресурси.
Д. Гогов: Значи, в момента също има намаление на доставките в Румъния. Вярно е това, което казвате, че там има находища на природен газ и се добива природен газ...

Водещ: Тоест те не са сто процента зависими.
Д. Гогов: Те не са сто процента зависими.

Водещ: А ние сме.
Д. Гогов: Именно заради това в последните десет години "Булгаргаз" води политиката на участие и ангажиране в най-крупните проекти за т.нар. диверсификация, или разнообразие на доставките или на маршрутите. Не случайно сме основен акционер в "Набуко", не случайно се опитваме да направим "Южен поток" жив проект. Но разберете това също е въпрос на... Излиза, че газът е геополитика, и вие го виждате.

Водещ: Тоест трябва ни по-качествена политика.
Д. Гогов: Трябва... Не, трябва просто всички, включително целият Европейски съюз да осъзнаят проблема и да се ангажират по-тясно с реализацията на подобни проекти.

Водещ: Като български гражданин, не само като експерт, какво мислите за варианта за рестартиране на трети блок?
Д. Гогов: Не мога да го коментирам. Не съм нито специалист в електроенергетиката, нито съм политик, за да го коментирам. За мен е важно днес да осигурим...

Водещ: Професионално не ви ли трепна?

Д. Гогов: Не. Честно да ви кажа, вчера, даже го чух в късните новини 22.30, когато беше съобщено. За мен беше важно и е важно, ако е възможно, дори в следващите часове, частично, ако ще да е, ние да възстановим доставките на природен газ от внос.

Водещ: Но вие не може да ги възстановите, може да ги възстановят Юлия Тимошенко и Владимир Путин.

Д. Гогов: Ние можем да упражняваме всичкото си влияние, всичките си доводи и да ги представяме пред нашите доставчици с цел те да ни съдействат за възстановяване на доставките. Както вие казахте, дали това ще е г-н Путин или г-жа Тимошенко, или "Газпром", който би следвало да бъде собственикът на газа, предаващ го на посредниците, които ще го докарат до украинско-румънска граница, или "Нафтогаз", който е предприятието, което го пренася през Украйна, това не е...

Водещ: От "Овергаз" цитираха в пряко телефонно интервю швейцарска фирма, независима, която по думите на премиера трябваше да обективира разминаването в данните, нали. Това, което казват Киев и Москва, е съвсем различно.

Д. Гогов: Ес Джи Ес се казва фирмата, да.
Водещ: Цитираха, че нейните данни сочат, че проблемът е от Украйна,т.е. че Украйна спира нашия газ.

Д. Гогов: Пак няма как да го коментирам, нито съм видял данните, но мога да ви кажа, че вчера с нарочни писма съм помолил ръководството на "Газпром" в лицето на г-н Милер и на "Нафтогаз" в лицето на г-н Дубина да ни предоставят официални данни от всеки един пункт за начина, по който се доставя и транспортира газ, за да се види къде е проблемът. Това обаче, което искам да посоча, е, че в момента кой е виновен или кой не е виновен не помага за това да решим въпроса.

Водещ: Важно е.
Д. Гогов: Дори и вчера, доколкото аз имам информация, е имало представители на ЕС като мониторингова група с началника на кабинета на комисаря по енергетика г-н Пиебалгс и в Киев, и в Москва с цел да установят къде е истината.

Водещ: Чухте ли се с г-н Овчаров?
Д. Гогов: Не.

Водещ: Не сте правили опит?
Д. Гогов: Не, г-н Овчаров е шеф на бюджетната комисия в Народното събрание.

Водещ: Не го свързвате с договора?
Д. Гогов: Не.

Водещ: По никакъв начин?
Д. Гогов: Не.

Водещ: Подписването на договора и клаузите в такъв случай би трябвало да ви е абсолютно ясно, щом нямате нужда да се чуете с него, към кого ще са насочени исканията за компенсации, защото ние сме изрядни? Използваше се и думата заложник, каквито се озоваваме. Така че би трябвало националният ни интерес да бъде защитен. По какъв начин?

Д. Гогов: Договорите са подписани през 1998 г. Това, за което вие говорите, е един анекс към единия от договорите...
Водещ: Тоест клаузите за обезщетение са от 1998 г.
Д. Гогов: Точно така.

Водещ: Значи са ви съвършено ясни... и другото да ми кажете...
Д. Гогов: Аз съм в "Булгаргаз" от 1999 г., но съм... определено са ми напълно ясни. В договора така, както за купувача, в случая "Булгаргаз", и за за доставчиците, в случая три са нашите доставчици, има клаузи, които ги ангажират с изпълнението на доставките на 100 процента.

Водещ: При неизпълнение и неуведомяване...
Д. Гогов: При неизпълнение има два момента. Единият момент е, че те садлъжни да възстановят неизпълнените количества газ в определен срок.

Водещ: След това да подават повече.
Д. Гогов: Да, точно така или да го възстановят под друга форма.

Водещ: Под каква форма?
Д. Гогов: Ами примерно след това ще го нагнетим в Чирен при същите условия или нещо от този сорт. Но освен това е предвидена клауза, която казва, че ако ние претърпим загуби или не реализираме ползи, ще... имаме право да си ги предявим и те са дължими от доставчика. За да стане това, вие разбирате, че, първо трябва да приключи кризата, трябва да се възстановят нормалните доставки, след което всички ще седнем в "Булгаргаз", ще калкулираме какви са тези...

Водещ: Ами, ако не се възстановят?
Д. Гогов: Не искам да си мисля за този вариант.

Водещ: Защо, ние не искахме и за този да си мислим?
Д. Гогов: Първо, защото това означава да работим в екстремна ситуация дълго време.

Водещ: И след това?
Д. Гогов: Това е недопустимо както за нас, така и може би за останалите потребители на природен газ. След това ще трябва да спрем, защото, когато Чирен се изчерпи след 200 дни или след 100 дни, 120 дена, просто няма да има газ.

Водещ: Какво се случва тогава?
Д. Гогов: Няма да има газ, ще трябва да се минава на алтернативно гориво. Но вие разбирате, че... поне аз си мисля, че такова нещо не може да се случи. Аз се надявам дори, че в рамките на дните до края на седмицата или в началото на следващата седмица... да не мислим така, тази криза ще има решение.

Водещ: А не може ли отсега да се изискат тези неустойки...
Д. Гогов: Може, може.
Водещ: ...и алтернативни доставки, а не да се чака краят на кризата?

Д. Гогов: Значи, алтернативни доставки няма просто откъде. За съжаление в България влиза само една тръба и тя минава през Украйна. Оттам могат да постъпват количества газ. Ние нямаме друга форма, под която да получим внос на газ, няма просто, физически и технологично не съществува. А за претенциите - ние можем днес да предявим вчерашните претенции, но утре ще трябва да изчисляваме днешните, т.е. всеки ден ще трябва да предявяваме претенция от предходния ден.

Водещ: Ще го правите ли, за да е по-прегледно, ден по ден?
Д. Гогов: Ние ще го направим на базата на всички количества, които не сме получили за целия период, за който трае кризата.

Водещ: Ще правите изчисления тогава какви са загубите на бизнеса, пропуснати ползи и т.н.?
Д. Гогов: Разбира се, че загубите трябва да бъдат на "Булгаргаз", а не на...

Водещ: И мислите ли, че имат ресурса на тези три фирми да покрият... Мислите ли, че тези три фирми... "Овергаз" и другите две кои са, с които е реално договорът...
Д. Гогов: "Винтерсхал" и "Газпром експорт".
Водещ: Те имат ли ресурса да възстановят това, което се причинява като щета?

Д. Гогов: Не е мой проблем да го мисля.
Водещ: Но би било реалистично да очакваме или не е реалистично да очакваме? Затова се чудя дали е реалистично или не да очакваме да се покрие...

Д. Гогов: Аз си мисля, че всеки... всяко едно дружество, независимо от това какво представлява и как се казва, би следвало да покрива своите задължения.

Водещ: Това... това е пожелателно. Излиза, господин Гогов, че България е зависима от Русия не сто, ами, не знам... хиляда процента.

Д. Гогов: По същата логика трябва да кажете, че е зависима от Украйна. Не бих могъл да коментирам. Не, аз работя в сферата на газа, това, което се изисква от мен, е да доставяме природен газ, доколкото възможностите ни позволяват.

Водещ: Може ли да имаме доставки? Господин Ковачки каза малко преди 8 часа, спомена примерно Египет, Иран...

Д. Гогов: В последната... последните три години аз лично като ръководител на "Булгаргаз" съм посетил Египет, Тюркменистан, Азербайджан, всички възможни източници на газ. Предстои ни през февруари месец да посетим и Иран. При всички положения е възможно да се доставя и газ от някои от тези източници, но за това нещо е необходимо поне едно средно време, т.е. меморандумът, който се подписа с египетската страна, предвижда те да ни доставят първите количества в началото на 2011 или 2012 година.

Водещ: Доста далеч откъм днешния ден. Само да уточним - казахте за 200 дни имаме резерв, който се подава...

Д. Гогов: Казах. В момента в Чирен има 500, близо 550 милиона кубика газ, близо. Разделете го на 4 и ще видите колко са дните. 110 дена, 110 дена в момента са...

Водещ: С тези намалени доставки говорим?

Д. Гогов: 110 дена Чирен може да доставя една трета, между една трета и 25 процента от количествата, които са необходими на българския...

Водещ: Румъния, видях вчера, знаете ли за колко време имат? За четири месеца - 3 милиарда кубически метра.
Д. Гогов: Румъния има собствен добив, пак казвам. Но попитайте какво става в Македония.

Водещ: Чухме, имахме кореспонденция. Дано сравненията да са ни в такава посока...
Д. Гогов: Аз лично гледам в собствения си двор и не гледам в двора на комшиите. Няма как.

Водещ: Проблемът се оказва точно от неяснотата. Като стане в двора на Украйна, се оказва, че ние нямаме абсолютно никакви възможности за юридически претенции към Украйна.
Д. Гогов: Не само ние. Украйна не е контрагент по договора и по принцип, ако погледнете договорите на всички останали потребители на природен газ в Европа, ще видите, че нито един от тях няма договор с Украйна.

Водещ: Ще бъде след съвсем малко украинският посланик тук. Беше съобщено, че от други места ще се подават по-големи количества. Това не ни засяга нас, нали така?

Д. Гогов: Не, не.

Водещ: През Беларус не ни засяга?

Д. Гогов: Само, ако ми позволите, бих искал да кажа, че господин посланика вчера аз си позволих да го събудя рано сутринта, когато се случиха нещата, мога само да кажа, че отзивчивостта, с която той отреагира, и начинът, по който ми помогна да се свържа с определени кръгове в Украйна, беше изключително толерантен и коректен.

Водещ: Благодаря ви за участието.
Д. Гогов: И аз ви благодаря.
Водещ: Димитър Гогов, шеф на "Булгаргаз".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Протест преди делото за Филип: За пътните убийства - доживотен затвор
Протест преди делото за Филип: За пътните убийства - доживотен затвор
14:46, 25.04.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Президентът се срещна с енергетиците, призова за отхвърляне на либерализацията на пазара на ток
Президентът се срещна с енергетиците, призова за отхвърляне на либерализацията на пазара на ток
14:42, 25.04.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Иззеха монети, накити и печати при спецакция в Монтана
Иззеха монети, накити и печати при спецакция в Монтана
14:33, 25.04.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Главчев се срещна с близки на отвлечените моряци от "Галакси лийдър"
Главчев се срещна с близки на отвлечените моряци от "Галакси лийдър"
14:20, 25.04.2024
Чете се за: 01:10 мин.
Държавата ще плаща по 250 млн. лв. годишно на "Мини Марица изток" за рекултивация
Държавата ще плаща по 250 млн. лв. годишно на "Мини Марица изток" за рекултивация
13:13, 25.04.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Мигранти в бус са задържани на един от входовете на София
Мигранти в бус са задържани на един от входовете на София
13:09, 25.04.2024 (обновена)
Чете се за: 00:22 мин.
Слънчево време през почивните дни, но ще има и валежи
Слънчево време през почивните дни, но ще има и валежи
13:02, 25.04.2024
Чете се за: 02:20 мин.
В навечерието на Великден раздадоха 400 пакета с храни на пенсионери от Кюстендилско
В навечерието на Великден раздадоха 400 пакета с храни на пенсионери от Кюстендилско
12:25, 25.04.2024
Чете се за: 03:32 мин.
Двама председатели ще се редуват в Съвета за електронни медии
Двама председатели ще се редуват в Съвета за електронни медии
12:03, 25.04.2024 (обновена)
Чете се за: 01:52 мин.
Росен Желязков към депутатите: Благодаря ви и извинявайте!
Росен Желязков към депутатите: Благодаря ви и извинявайте!
11:59, 25.04.2024
Чете се за: 01:35 мин.
След бягство от катастрофа: Отстраняват Благовест Георгиев от всички комисии в СОС
След бягство от катастрофа: Отстраняват Благовест Георгиев от всички комисии в СОС
11:41, 25.04.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Парламентът отстрани Росен Желязков като председател
Парламентът отстрани Росен Желязков като председател
11:19, 25.04.2024 (обновена)
Чете се за: 07:32 мин.
Топ 24
Най-четени
ЕС обсъжда газовия конфликт Русия - Украйна
ЕС обсъжда газовия конфликт Русия - Украйна
Бойко Борисов за мерките срещу кризата в София
Бойко Борисов за мерките срещу кризата в София