26 са вече смъртните случаи вследствие на новия коронавирус. Броят на заразените е 830 души. Това показват най-новите данни на китайските здравни власти.

Китай се опитва да ограничи разпространението на смъртоносния вирус в навечерието на китайската Нова година.

В столицата Пекин и Хонконг са отменени големи празненства. В град Ухан, където за първи път беше регистриран коронавируса, вече са в сила драконовски мерки, включително забрана за напускане на града и спиране на обществения транспорт. Под карантина е и втори китайски град - Хуанган. Подобни мерки не са изключени и на други места.

От всичките 830 заразени състоянието на 177 души е тежко. 34-ма са излекувани. За други близо хиляда души обаче има съмнения, че са носители на вируса, сочат данните на Националната здравна комисия на Китай.

Извън страната до момента 13 са потвърдените случаи. Според Световната здравна организация това все още не е основание да бъде обявена международна извънредна ситуация.

Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на СЗО: Не правете грешка - извънредна ситуация има в Китай. Това не означава извънредна ситуация в света, но може да се превърне в такава.

И докато в Женева продължават да следят развитието, Виетнам и Сингапур бяха включени в списъка от държави с потвърдени случаи. В американския щат Тексас имат съмнения за втори заразен. Става дума за студент, който пътувал до Ухан - епицентъра на коронавируса.