COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

26 души разполагат с богатство, колкото 3.8 млрд. от населението на света

Концентрацията на богатството се е увеличила още повече през 2018 година и 26-имата милиардери вече притежават толкова пари, колкото и половината най-бедно население в света. Това се посочва в доклад на неправителствената организация "Оксфам".

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:57, 21.01.2019
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Общо богатството на милиардерите по света се е увеличило с 900 милиарда долара миналата година или с 2,5 милиарда долара на ден, а състоянието на половината най-бедно население на планетата се е свило с 11 на сто. Такава е констатацията на "Оксфам".

Броят на милиардерите се е удвоил от финансовата криза през 2008 година, посочва неправителствената организация. Най-богатите са облагодетелствани не само от нарастващо състояние, но и от най-ниски данъци от десетилетия.

26 души в света разполагат с толкова пари, колкото и 3,8-те милиарда най-бедни хора на планетата. През 2017 година най-богатите са били 43-ма.

Най-богатият човек в света Джеф Безос, президент на "Амазон", е натрупал богатство през 2018 година на стойност 112 милиарда долара. За сравнение, бюджетът за здравеопазване на Етиопия е 1 процент от състоянието му.

Годишният доклад за неравенствата в света бе публикуван в навечерието на Световния икономически форум в Давос, който ще се състои от 22 до 25 януари в швейцарския зимен курорт.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Обвиниха шефката на Басейнова дирекция - Пловдив в безстопанственост
Обвиниха шефката на Басейнова дирекция - Пловдив в безстопанственост
Израел нанесе удари по ирански мишени в Сирия
Израел нанесе удари по ирански мишени в Сирия