НОВИНИ

271 млн. лева са общите задължения на НЗОК към чужди фондове

Окончателно - над 271 милиона лева са общите задължения на НЗОК към чужди фондове. 133 от тях са просрочени. Това съобщиха от Надзорния съвет след приключилата спешна проверка. Установени са системни нарушения в Здравната каса при осчетоводяването на дълговете към чуждите ѝ партньори. Именно това е причината за огромното разминаване в информацията, която оповестиха управителят на касата и финансовият министър.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:52, 26.02.2018
Чете се за: 00:51 мин.
Още

През миналата седмица финансовият министър и Надзорния съвет оспориха данните, изнесени от управителя на Касата, че просрочените дългове към чужди фондове са над 133 милиона лева и обясниха, че става въпрос само за 7 600 000 лева. По искане на Владислав Горанов, Надзорният съвет назначи спешна проверка. След края ѝ стана ясно, че общите задължения към чужди каси са над 271 млн., като 133 от тях са просрочени.

Жени Начева - председател на НС на НЗОК и зам.-министър на здравеопазването: Разминаването в данни, обстоятелства и факти се дължи на системни нарушения на вътрешно-нормативни документи от поредица от оперативни ръководства. Бюджетната информация по този въпрос счетоводно не е била обвързана от гледна точка на просрочените задължения. Това е по-скоро административно нарушение.

Виновните ще бъдат санкционирани, а наказанията им зависят от ръководството на касата, обясни Начева. Според нея с предвидените за тази година 73 милиона лева ще бъдат платени част от просрочените дългове към чужди здравни каси. Останалите ще бъдат погасени през следващите години. За целта започват нови преговори за разсрочване с чуждите фондове.

Жени Начева - председател на НС на НЗОК и зам.-министър на здравеопазването: Няма да има категорично проблем с лечението на пациентите. Плащанията и договореностите за разсрочено плащане са едно, лечението на пациентите съвсем друго нещо.

Според Начева актуализация на бюджета до края на годината няма да е необходима. От днес е назначен нов подуправител на касата. От там съобщиха, че Йорданка Пенкова временно ще изпълнява функциите на Камен Плочев, който е в болница.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Убиха словашки разследващ журналист и приятелката му
Убиха словашки разследващ журналист и приятелката му
Повишават уменията на работещите в козметичния бранш заради липсата на кадри
Повишават уменията на работещите в козметичния бранш заради липсата на кадри