НОВИНИ

276 души са задържани на протестите за климата в Лондон

Полицията в Лондон обяви, че арестуваните за нарушаване на обществения ред еко активисти са поне 276.

bnt avatar logo
от БГНЕС
21:24, 07.10.2019
Чете се за: 00:48 мин.
По света
276 души задържани протестите климата лондон

Те бяха задържани в рамките на прояви от така наречения "Бунт срещу масовото измиране".

От днес започнаха митинги, протести и блокади в десетки градове по целия свят.

Еко активистите смятат "бунтовете" да продължат две седмици, като посочват като причина за недоволството бездействието на властите по целия свят по отношение на климатичните промени.

Според природозащитниците човечеството е заплашено от масово измиране, каквито е имало в историята на Земята в миналото, при изчезването на динозаврите и други видове.

"Към 18:15 часа лондонско време са задържани 276 души като част от протестите на "Бунта срещу масовото измиране", казаха от столичната полиция.

По-рано през деня бяха арестувани поне 100 души в Амстердам, 30 в Сидни, както и стотици други в Германия, Испания, Австрия, Франция и Нова Зеландия.

"Нямаме друг избор, освен неподчинение, докато нашето правителство не обяви климатичните промени и замърсяването на природата за извънредна ситуация и не вземе мерки, за да ни защити.", казва еко активистката Джейн Мортън, която е сред протестиращите в Австралия.

На места протестите се смесиха с други недоволни. В Париж около 1000 еко активисти бяха подкрепени от антиправителствения протест на "жълтите жилетки", като групата окупира търговски център.

В Амстердам и Берлин изникнаха палаткови лагери на протестиращите. В германската столица лагера е пред офисите на канцлерката Ангела Меркел, а в Холандия палатките бяха разпънати пред сградата на националния музей в Амстердам.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сатурн стана планетата с най-много луни
Сатурн стана планетата с най-много луни
Президентът Радев връчи наградите Джон Атанасов на български учени
Президентът Радев връчи наградите "Джон Атанасов" на български учени