НОВИНИ

286 университетски преподаватели се обявиха в защита на Истанбулската конвенция

286 университетски преподаватели от страната внесоха отворено писмо в Парламента, в което настояват без отлагане да се ратифицира Истанбулската конвенция.

bnt avatar logo
от БНТ
19:13, 29.01.2018
Чете се за: 00:27 мин.
По света

Според учените са неоснователни внушенията, че Конвенцията задължава ратифициралите я държави да въведат "трети пол" и да узаконят брака между еднополови двойки. Понятие "трети пол" в Конвенцията не съществува, нито може да бъде изведено от нея, се казва в писмото.

Според преподавателите отлагането на ратификацията би ни направило отговорни за всяка жертва на насилие, основано на пола, защото сме го позволили с бездействието си.

доц. Валентина Георгиева - преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски": Смятаме, че в общественото пространство се създаде излишна паника и много шум около тази Истанбулска конвенция. Имаше няколко фалшиви новини за това какво тя съдържа, както и грешни интерпретации на понятието "социален пол". Бихме искали да внесем едно успокоение на дебата, да кажем, че няма нищо страшно и да придвижим напред административната процедура.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
3-годишно дете е било разкъсано от питбул в пазарджишкото село Мокрище
3-годишно дете е било разкъсано от питбул в пазарджишкото село Мокрище
Учениците в Русенска област са в грипна ваканция от утре
Учениците в Русенска област са в грипна ваканция от утре