НОВИНИ

30 години от историческата закуска с Франсоа Митеран в София

На днешния ден, точно преди 30 години, едно събитие дава тласък на демократичните промени у нас. Франсоа Митеран, президент на Франция по това време, пристига на историческо посещение в София. Тук той се среща с 12 български интелектуалци в резиденцията на френския посланик. Сега, 30 години по-късно, посланикът на Франция у нас отново организира закуска в резиденцията си. Този път броят на участниците е 23-ма.

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
12:28, 18.01.2019
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

30 години след историческата закуска с Франсоа Митеран, само 2-ма от 12-те могат да разкажат от първо лице какво се случва на тази знакова за последвалите в България промени среща.

Анжел Вагенщайн: Най-важното преди 30 години за мен е, че тогава имаше повече надежда отколкото сега. Всички бяхме по-единни отколкото сега. Всички смятахме, че голямата промяна ще донесе много голяма разлика. Сега след 30 години мога да кажа, че се оказахме както винаги наивнички.

На 19 януари 1989 г. 12 интелектуалци, сред които бъдещият първи демократично избран президент Желю Желев, Блага Димитрова, Радой Ралин, Йордан Радичков, Копринка Червенкова, Стефан Продев, Светлин Русев се срещат с френския президент, като за тази среща българските медии не съобщават.

Анжел Вагенщайн: Човек по човек бяхме поканени от хора от френското посолство. Вкъщи те посещаваха къщите ни. Единствената къща, която те не можеха да посетят беше на Желю Желев, защото тя се охраняваше от милиция. Казах на жена му и на другия ден, тя ми съобщи, че Желю е готов да дойде.
Станка Желева: Това беше наистина един преломен момент в историята на българската опозиция, защото винаги е имало интелектуалци инакомислещи, винаги е имало хора, които се събират. Това беше първият път, когато официално беше признато, че има интелектуалци, които не са интелектуалците на режима.
;

Негово превъзходителство Ерик Льобедел е първи съветник на посолството на Франция във Вашингтон в съдбоносната 1989 година и от близо следи колегата си изпратен в България да готви важното посещение на президента Митеран в България.

Н.Пр. Ерик Льобедел - посланик на Франция в България: Живеем в тежък исторически момент, в който историята или е обект на трафик, или е забравена, или пък рискува да се повтори. Така, че е много важно да си спомним и да разберем това, което се е случило тогава.

Осъзнаване на силата, която интелектуалците имат за промени, това е основната и историческа функция на тази среща според посланик Льобедел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж загина при пожар в жилищна кооперация в Русе
Мъж загина при пожар в жилищна кооперация в Русе
БСП предлага мерки за интеграция на ромите
БСП предлага мерки за интеграция на ромите