НОВИНИ

30 години от протестите на площад "Тянанмън"

30-та годишнина от събитията на площад "Тянанмън" стана повод за размяна на остри реплики между Съединените щати и Китай. Негативна оценка за състоянието на човешките права в Китай даде организацията ,,Амнести интернешънъл''. А в самия Пекин мерките за сигурност бяха засилени.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:25, 04.06.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Десетки полицаи на площад "Тянанмън", проверки на документите за самоличност и хиляди хора, повечето от които туристи. Така изглеждаше мястото, на което на 4 юни 1989 г. са потушени студентските протести. Окончателният брой на загиналите никога не е обявен, но според правозащитни организации жертвите са от стотици до няколко хиляди.

В Китай не се говори открито за годишнината от репресиите, а в навечерието ѝ властите засилиха цензурата. Събитията на "Тянанмън" са предмет на спорове в отношенията между Китай и западните страни.

Последната размяна на реплики беше провокирана след изказване на държавния секретар Майк Помпео. Той настоя за освобождаване на всички затворници, излежаващи присъди заради борба с нарушенията на човешките права в Китай. Пекин, от своя страна, нарече изказването на Помпео "груба намеса" във вътрешните работи на страната.

Според правозащитната организация "Амнести интернешънъл" тридесет години след протестите в Пекин, ситуацията с човешките права в Китай се е влошила значително, а вместо танкове, китайското правителство сега използва много други средства на репресия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Закриват лабораторията към онкологичната болница в Благоевград заради дългове
Закриват лабораторията към онкологичната болница в Благоевград заради дългове
Бойко Борисов поздрави мюсюлманите за Рамазан Байрам
Бойко Борисов поздрави мюсюлманите за Рамазан Байрам