НОВИНИ

​300 000 лева са прибрали от жертвите си телефонните измамници от Ветово

300 000 лева са прибрали от жертвите си телефонните измамници от Ветово. Полицията задържа 10 души преди 2 дни, а на 8 от тях бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за телефонни измами.

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:59, 11.10.2019
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

В момента Специализираният наказателен съд решава каква мярка да им наложи, прокуратурата иска задържане под стража.

От началото на годината това е третата подобна операция за разкриване на ало измами, чиито жертви са предимно възрастни хора.

Повечето от задържаните вече са осъждани за телефонни измами. Шестима от тях са от Ветово, не работят, но живеят в лукс. Схемата на измамите вече е добре позната - често пътували до Румъния, откъдето звъняли на набелязаните жертви, там пренасяли и парите от изнудванията. Част от хората във Ветово твърдят, че не познават арестуваните. А роднините им посрещнаха екипа ни агресивно, казват, са задържани без причина.

БНТ: Каква измама правят?

Пенка, баба на Христо Пожарникаря: Къщата е мойта. Съборена беше, зимах я, сина сам я майстор той. Аз му изтеглих от пенсията 1 500 лева.

БНТ: Ходил ли е в Румъния?

Пенка, баба на Христо Пожарникаря: Кво ще прави в Румъния? Де да го знам, дали е ходил в Румъния. Той ходи там да си вземе да продава.

БНТ: Какво?

Пенка, баба на Христо Пожарникаря: Парфюми.

Гинка Янакиева, майка на Пламен Атанасов: Моят син досега пари не е взел. Сина ми вътре в София, в специализирания съд го вкараха, без причина, с анонимни свидетели.

От прокуратурата обясниха, че с парите от престъпната си дейност телефонните измамници са купували луксозни автомобили, скъпи имоти и обзавеждане. Сред измамените от групата е и възрастен човек от София, казали му, че помага на полицията.

Сийка Милева, говорител на Специализирана прокуратура: Убедили го да се настани в хотел, с цел да го изолират и му обяснили, че операцията е много секретна и за целта трябва да се използват пароли - "ками". Накрали го да закупи мобилен телефон и симкарта, с които да контактува само и единствено с тях. В продължение на три дни те провеждали непрекъснати телефонни разговори с този телефон, като са му внушавали че участва в мащабна спец. полицейска операция.

Възрастният човек изтеглил всичките си спестявания от 130 000 лева и ги оставил на различни, предварително уговорени места. (НАДПИС АРХИВ) Днес стана ясно още, че един групата на измамниците от Ветово е бил близък приятел на обвиняемите за двойното убийство край Негован. На този етап, обаче, няма данни и доказателства дали той има общо с престъплението, уточниха от прокуратурата.

От полицията отчитат 40% намаляване на регистрираните телефонни измами. За първите 9 месеца на тази година те са малко над 500, срещу близо 900 за същия период на миналата година. Само за септември спадът е с над 80%. Регистрираните престъпления през миналия месец са 19, а през септември 2018-та те са били 116.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евакуираха 100 000 души заради пожарите в Калифорния
Евакуираха 100 000 души заради пожарите в Калифорния
Къде се нарежда България по брой на ваксинираните хора?
Къде се нарежда България по брой на ваксинираните хора?