300 човешки живота на година могат да бъдат спасени в България, а 3 хиляди души да избегнат травми само с поставянето на предпазен колан в автомобила. Това сочи статистиката на пътната полиция и Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

Сред 10-те най-велики открития на 20 век, наред с компютъра, пластмасата, антибиотиците, предпазният колан е класиран на 4-то място. Спасил е милиони хора, но в България неговото използване продължава да се подценява.

Владимир Тодоров - председател на Асоциацията на пострадалите от катастрофи: За съжаление, българинът се научи да слага колани на предни седалки, но коланите на задните седалки все още над 80% от пътуващите не ги използват.

Никой не знае по-добре от един автомобилен състезател колко са важни коланите за живота.

Димитър Илиев - Сега ще преживеем преобръщане, което също е неприятно, но в крайна сметка за нас няма да има никакъв риск, дори съм качил дъщеря ми в колата, защото се доверявам на предпазните колани. Много безпомощен се чувства човек, когато е надолу с главата, не може да си контролира краката, ръцете. Ако ги нямаше коланите, сега щеше да сме си ударили главите по тавана.

Все още има родители, които подценяват обезопасяването на децата им с детски столчета в колите, според експертите.

Владимир Тодоров: Годишно в България загиват около 30 деца при катастрофи. От тези 30 деца - 70% са били вътре в автомобила, т.е. нашите деца, които са по улицата, загиват не като велосипедисти, не като пешеходци, а основно загиват вътре, убити от своите родители.

Оказва се и че при пътен инцидент, ако пострадалите са били без колани получават по-малко обезщетение отколкото ако са поставили предпазния си колан навреме.