НОВИНИ

300-метров трибагреник измина пътя на свободата в Стара Загора

И тази година хиляди старозагорци пренесоха дълго 300 м българско знаме до мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора", превърнал се в символ на героизма. За празника в Стара Загора - вижте повече от Тихомир Игнатов.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:28, 03.03.2019
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

За пета поредна година 300-метровото българско знаме измина пътя на свободата, носено на ръце от старозагорци под звуците на военната духова музика.

Трибагреникът беше издигнат на монумента на Самарското знаме - символ на героизма на бранителите на града. По време на сраженията тук е бил разположен командният пункт на опълченците. В памет на героите проехтяха и топовни изстрели.

Стоян Проданов: Топовете са реплики на лек планински руски топ. Той се е използвал за планинските райони.

Различни парчета от историята е събрал и учителят Петър Иванов. Повече от пет години търси автентични униформи и оръжия, носени от опълченците.

Петър Иванов: Искам младите хора да се гордеят, че са българи. Пушката ми е произведена в град Лиеж в Белгия 1842 г. Специална поръчка за войната между севера и юга в Америка. Ходила е в Америка да участва и след това чрез български емигранти се е върнала в България.
Елеонора Христова: Чувствам се като един истински българин, който се гордее със собствената си държава с нещата, които сме постигнали. Атмосферата е наистина възрожденска.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медведев с коментар дали Турски поток ще минава през българска територия
Медведев с коментар дали "Турски поток" ще минава през българска територия
740-метрово знаме и копие на Санстефанския мирен договор за 3-ти март в Плевен
740-метрово знаме и копие на Санстефанския мирен договор за 3-ти март в Плевен