НОВИНИ

300 млн. лева инвестиции през 2016 година

До ноември 2016 г. Българската агенция за инвестиции е сертифицирала 18 проекта на стойност 297,4 млн. лв. и се очаква да се открият 4044 нови работни места.

300 млн лева инвестиции 2016 година
bnt avatar logo
от БНТ
14:43, 04.12.2016
Чете се за: 01:51 мин.
У нас

За сравнение миналата година по същото време БАИ е имала два пъти по-малко проекти. Това съобщи изпълнителният директор на БАИ Стамен Янев пред журналисти.

Прогнозата за 2017 г. е, че агенцията ще успее да сертифицира над 20 проекта за над 400 млн. лв. с очаквания да се разкрият над 6000 работни места. Ще се запази и интересът към седемте приоритетни сектора, към които инвеститорите насочват проектите си - компютърна и комуникационна техника, електрически съоръжения, машини и оборудване, текстил и облекло, химични продукти, изделия от каучук, пластмаси и други неметални минерални суровини и хранителни продукти.

Според Стамен Янев вече е традиционен интересът към производство у нас на части за големите автомобилни концерни. През последните пет години БАИ е сертифицирала 9 проекта в автомобилния сектор за над 310 млн. лв и заявени 6500 работни места. Агенцията отчита и 6 потенциални проекта в тази област, като един проект е в процес на сертифициране.

Над 100 големи компании са установили у нас производството на компоненти за почти всички автомобилни марки. В България се произвеждат маслените помпи за новата С класа на Мерцедес, дисковите спирачки на Audi Q 7, чипове и интегрални схеми, климатични инсталации за BMW, Audi, VW AG.Приходите от производството на автомобилни компоненти през 2015 г. са достигнали 1,55 млрд. евро, което е 3,5 поцента от БВП. В сектора са заети повече от 33 хил.души.

;

Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции
: Южна България е успяла да привлече повече инвестиции в автосектора, но се наблюдава и засилен интерес към районите със завишена безработица в Северозападна България. Очакванията са в скоро време и в този район да има стратегически инвеститор, който да подобри социалната среда в региона. А предизвикателството пред автомобилната индустрия в България е не само да произвеждаме авточасти за световни марки, а да имаме наш завод за автомобили. Този сектор е изключително важен за бъдещето на българската икономика.

Според проучване на БАИ инвеститорите имат позитивна нагласа за икономическата перспектива пред България. Това се дължи преди всичко на по-евтината работна ръка, ниските данъци и приемливата цена на електроенергията, валутния борд, географското положение на страната, членството й в ЕС. Очакванията на потенциалните инвеститори са да намират висококвалифицирани работници, което е едно от предизвикателствата пред България.

Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции: Хората са тези, които могат да направят един бизнес, една система или една държава по-устойчива, по-сигурна и по-привлекателна. Затова много бързо трябва да създадем условия за обучение на квалифицирана работна ръка, която инвеститорите търсят, а ние не можем да им предложим.

Успешното привличане на инвестиции е свързано и със засилването на дейностите по чл.11 от ЗНИ, който се отнася до функциите на областните управители и кметовете на общините, смята Стамен Янев. Това преди всичко се отнася до тясното сътрудничество между БАИ и местната администрация с цел успешно подпомагане и реализация на потенциалните инвестици.

Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции: Необходимо е провеждането на съвместни регулярни срещи между агенцията и общините за подобряване обслужването на инвеститорите, създаване на общински инвестиционен каталог, съдържащ актуални инвестиционни проекти и организиране на инвестиционни форуми с регионален характер. Всичко това ще даде възможност на общините да презентират своя потенциал и да се срещнат с представители на бизнеса, които са заинтересовани и готови да дойдат при тях.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Куба изпрати Фидел Кастро
Куба изпрати Фидел Кастро
Нигерия и Мароко подписаха сделка за газопровод, свързващ Африка с Европа
Нигерия и Мароко подписаха сделка за газопровод, свързващ Африка с Европа