НОВИНИ

40 млн. лв повече за помощи за отопление от догодина

40 млн. лв повече за целеви помощи за отопление са предвидени в бюджета на социалното министерство за следващата година. Това съобщи в Сутрешния блок на БНТ министър Бисер Петков. Той обясни, че още тази година енергийните помощи ще бъдат увеличени, заради повишените цени на горивата.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:13, 16.10.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Росица Петкова живее с 85-годишната си майка в София, отопляват се на ток. Миналата зима енергийни помощи е получавала само по-възрастната жена, а сметките през зимата са варирали от 70 до 95 лева.

Росица Петкова - председател на Национално сдружение на възрастните хора: Като имате предвид,че се отопляваме само с това и отопляваме само тази стая и кухнята. Аз миналата година без да исках пестях, защото цялата зима бях в болница. Аз съм раково болна. Мама беше сама тука - с шапка на главата, с кожухче на гърба.

Тази зима и Росица е одобрена, и вече е получила помощта за отопление за пет месеца. Размерът й тази година беше увеличен с около 9 лева и в момента е малко над 374 лева.

Социалният министър съобщи пред БНТ, че се готви още едно повишение.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: С резеври, които има в бюджета на министерството за тази година. Ще осигурим плащане допълнително, което да компенсира нарастването на цените на част от горивата.

Министърът обясни, че помощите за отопление се изчисляват на база цената на тока, който е поскъпнал минимално през тази година.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Други горива, които се използват от хората за отопление преди всичко твърди горива, газта и т.н. - цените им нараснаха. Така,че това увеличение ще бъде компенсирано, за да може хората поне да си осигурят топло през зимата.
Росица Петкова - председател на Национално сдружение на възрастните хора: Аз приветствам това, че ще бъде направено за хората в неравностойно положение, защото ще могат да си подпомогнат да преживеят зимата.

Документи за енергийни помощи се приемат до края на октомври. До момента са подадени над 226 000 заявления, с около 3 600 по-малко в сравнение с миналата година. Над 180 000 души и семейства са одобрени за енергийни помощи, броят им се е увеличил с над 6600 в сравнение с миналия отоплителен сезон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турски следователи претърсиха саудитското консулство в Истанбул
Турски следователи претърсиха саудитското консулство в Истанбул
Промените в данъчните закони готови за първо четене в НС
Промените в данъчните закони готови за първо четене в НС