НОВИНИ

45 години от създаването на Института по тракология към БАН

Тракийският свят е привличал големите цивилизации в античността, които са търсели търговски връзки с траките като с равни. Това е едно от важните научни изследвания, събрани в сборник публикации "Траките". Така подобаващо днес бяха отбелязани 45 години от създаването на Института по тракология към БАН.

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:00, 09.05.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Историята на траките е като океана - колкото по-навътре навлизат учените, толкова по-дълбока се оказва тя. Какви са били отношенията между елините и траките и защо те са допуснали чужди колонии на своя територия, са едни от важните въпроси, които сега намират потвърждение.

Проф. Калин Порожанов - комисия по морска история в центъра по тракология: Защото елините носят пазарната икономика, носят своите пазари, носят парите като монети, които влизат в интензивен елемент, от което пък владеещите полиси тракийски царе печелят.

Елините от своя страна са привлечени към земите ни освен от добива на мед, злато и дървен материал, но и от търговията с храна. Тракийците са били известни животновъди, производители и износители на пчелен мед, месо и риба. Една от тях била до толкова пословично вкусна, че е описана и възхвалявана в елинските извори. Затова сега знаем тракийското й име.

Проф. Калин Порожанов: Делканос дерканос е едно от древните тракийски названия на риба. Възможно е това да е калкан, но не съм сигурен дали е така.
Проф. Валерия Фол: Оказва се, че траките са животновъди, така че могат да могат да селекционират породи коне и се оказва че Омир ненапразно е възкликнал конелюбивите траки.

Със славата на тракийските коне се свързва и образа на тракийския цар Резос. Образ, който дава началото на един повсеместен и дълговечен култ.

Проф. Валерия Фол: Резос е прототип на тракийския Херос, който през римската епоха е едно вездесъщо божество и, както знаем, по-нататък върху неговия образ е поставена вярата в Св Георги.

Сборникът събрал това и много с други изследвания доказва, че учените все още вървят по пътеките, очертани в самото начало от патрона им проф. Александър Фол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отмененият мораториум върху род пестициди повишава смъртността на пчелите
Отмененият мораториум върху род пестициди повишава смъртността на пчелите
 Женитба в театър София
"Женитба" в театър "София"