НОВИНИ

48-часова стачка на фериботните служители в Гърция

Гърция - страната с над 200 населени острова, е скована от стачка на Синдиката на моряците и пристанищните служители. Фериботите остават на котва в пристанищата най-рано до сряда сутринта заради спор за увеличение на заплатите между профсъюза и работодателите.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
18:15, 03.09.2018
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Стачката започна в 6 ч. сутринта, като се очакваше да продължи едно денонощие. Липсата на компромис между компаниите оператори в морския транспорт и моряшкия синдикат обаче доведоха до удължаване на протеста с още едно денонощие.

Това оставя без морски транспорт по около 150 хиляди души дневно, колкото средно използват фериботите в Гърция това лято. По 25 000 тона стоки на ден остават неизвозени.

Андонис Далакойоргос, председател на Синдиката на моряците и пристанищните служители: Стачката е всеобхватна - на всички пристанища в страната. Пътниците бяха предупредени предварително и неудобството им не би трябвало да е голямо.
;

Туристическият сезон все още е в разгара си.

Министерството на външните работи обяви телефони за информация за засегнати от стачните действия български граждани в Гърция:

+30 210 674 8105

+30 210 674 8106

+30 693 709 6220

Посолството ни в Атина е готово да помага с допълнителна информация на предоставените телефонни номера. Гражданите могат да се свързват и с гръцката брегова охрана, както и с туристическите компании, чиито услуги са използвали за резервациите си.

Спорът, довел до стачката, е за това колко голямо да е първото увеличение на заплатите в сектора от 2010 година, когато гръцкото правителство обяви, че държавата е пред фалит и поиска помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд. Те се отзоваха, но в замяна на строга политика на бюджетни икономии, включително замразяване на заплатите.

;

Фериботните работници сега настояват в рамките на новия им колективен трудов договор да бъде предвидено 5-процентно увеличение до края на 2019 година. Насреща обаче първо им се предлагаше едва 1 процент, после дори 2. Но профсъюзът реши да не отстъпва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Могерини откри политическия сезон с реч за външната политика на ЕС
Могерини откри политическия сезон с реч за външната политика на ЕС
Откриха официално учебната година във Военната академия
Откриха официално учебната година във Военната академия