НОВИНИ

5 години след разрушителния трус в Перник

В навечерието сме на една годишнина- 5 години от земетресението в Перник. На 22-ри май 2012-та, малко след 3 часа сутринта, земята в пернишко се разтресе със сила 5.6 по Рихтер. Хиляди домове пострадаха, няколко десетки трябваше да бъдат построени наново. А хората дни наред живееха в страх заради последвалите вторични трусове. Каква е равносметката, 5 години по-късно разказва кметът на града д-р Вяра Церовска.

bnt avatar logo
от БНТ
08:51, 21.05.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

В студиото на "По света и у нас" кметът на Перник д-р Вяра Церовска разказа за нейните спомени от силния трус. "22 май е дата, която перничани няма да забравят, въпреки че са изминали 5 години от разрушителното земетресение. На 5-тата минута бях в болницата, където по това време бях директор там. Стотици перничани идваха към болницата. Хубавото е, че нямаше сериозно пострадали и жертви. За силата на изживяването говори факта, че родилки бяха излезли навън без да вземат бебетата си. Беше страшно, земята продължаваше да се люлее", каза Церовска.

БНТ:- Излъгани ли бяха надеждите за помощ на хората? На колко държавата помогна финансово?

д-р Вяра Церовска, кмет на Перник
- Бяха поискани около 46 млн лв, а получените в общината са 26 млн и 500 хиляди лв., което е около 55% от средствата, които перничани очакваха да получат. Така или иначе държавата оказа значима помощ. Всички училища получиха необходимата помощ, за да могат да поправят покривите и комините. Почти всяка сграда в града беше с разрушени комини и покриви. Хората получиха и еднократни помощи. Бяха изградени две нови детски градини. За всяка една от църквите държавата намери възможност да помогне, за да бъде възстановена. И днес продължаваме да получаваме още средства и в момента продължават ремонтно-възстановителни дейности.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китайското правителство системно е осуетявало шпионски операции на ЦРУ
Китайското правителство системно е осуетявало шпионски операции на ЦРУ
Гледайте днес по БНТ: Филмът Семейни реликви
Гледайте днес по БНТ: Филмът "Семейни реликви"